Поръчването на вълнуващо ястие в ресторант може да бъде голямо удоволствие, но има едно ястие, което вероятно трябва да избягвате, ако вечеряте в определен период от седмицата.

От известно време насам се разпространяват кулинарни митове, според които поръчването на рибно ястие в един определен ден е абсолютно забранено, освен ако не искате да повърнете или да седите в тоалетната до края на вечерта и да се чудите защо сте избрали риба, а не пиле.

Този мит всъщност не е лъжа и в него има известна доза истина.

Д-р Дарин Детуилър, бивш съветник по безопасността на храните в FDA и USDA, заяви пред Daily Mail, че поръчването на риба в ресторант в определен ден от седмицата всъщност може да увеличи риска от хранително отравяне.

Това означава, че шест дни от седмицата може да се наслаждавате на рибното си ястие, но в един ден може да има по-висок риск да се окажете зле и да се почувствате неразположени, и това се дължи на сериозна причина.

Денят от седмицата, за който Детвайлер предупреждава, е понеделник, и то заради времето, през което рибата може да е престояла в хладилника или когато е била доставена.

Поръчката на рибно ястие в този ден е свързана с повишен риск от заболяване поради факта, че рибните пазари обикновено не работят през уикенда, така че рибата, която ядете, може да е престояла в хладилника няколко дни и следователно да има повишен риск да ви разболее.

Детвайлер обяснява: "Рибата, която не е прясна, може да претърпи химически промени, водещи до разваляне, което се отразява на нейния вкус, мирис и безопасност."

Той отбеляза също, че развалената риба може да съдържа и високи нива на хистамин - химично вещество, което се отделя от имунната система, и това може да доведе до хранително заболяване скомброидно отравяне, което е съпроводено с прекрасни странични ефекти, подобни на алергични реакции, като обрив, диария, изпотяване, главоболие и повръщане.

Детуилър не е единственият гурман, който предупреждава да не се избира морска риба или треска в понеделник.

Готвачът, телевизионен водещ и писател Антъни Бурдейн също е предупреждавал вечерите да не поръчват риба в началото на седмицата.

В книгата си "Поверително от кухнята" готвачът предупреждава, че ако поръчате риба в понеделник, има вероятност ресторантът да е направил само една поръчка на морски дарове за уикенда и филето да е дошло в петък.

Ако готвачът не е продал толкова много филета, колкото е очаквал през уикенда, това може да означава, че ще получите остатъците, а това означава, че рибата ви за деня всъщност е на четири дни и е била извън водата още по-дълго, ако се брои времето, когато е била уловена, транспортирана и доставена.

 

Превод: GlasNews