Въпреки че цял ден сте потискали прозявките си и сте копнеели за момента, в който главата ви ще падне на възглавницата по-късно през нощта, понякога щом се скриете под завивките оставете с широко отворени очи.

Без значение колко изтощени се чувствате и колко е важно да се наспите тази вечер, тялото и мозъкът ви сякаш се съпротивляват с всички сили на съня.

Хората са опитвали всичко - броене на овце, пускане на бял шум и дори военния метод на дрямката - но нищо не помага.

Но все още не губете надежда, че ще заспите спокойно, тъй като един американски лекар може би има отговор.

Д-р Скот Уолтър, който работи в Денвър, обяснява, че „когнитивното разбъркване“ може да е ключът към това да помогне на хората да се унесат по-бързо в страната на сънищата.

Сертифицираният дерматолог обясни, че този удобен умствен трик е „абсолютно откритие“, когато става въпрос за бързо заспиване, особено за тези, които смятат, че мозъкът им се движи, когато си легнат.

Но според медика можете едновременно да успокоите нервите си и да се отпуснете с когнитивно разбъркване.

Във видеоклип в TikTok, в който обяснява как работи, д-р Уолтър казва: „Това е начин да пренаредите или реорганизирате мислите си, подобно на разбъркване на тесте карти - по същество разсейвате ума си от съзнателните мисловни модели, които могат да ви държат будни.“

Той обяснява, че когнитивното разбъркване „имитира т.нар. микросънища, които се появяват по време на прехода към сън и съобщават на мозъка, че вече е безопасно да заспи“.

Според д-р Уолтър има няколко начина да се осъществи това.

Той продължава: „Единият е просто да мислите за случайни думи или предмети, които нямат нищо общо помежду си.

„Например: крава, лист, сандвич, масло, черен дроб. Подобни неща - просто случайни думи, които нямат никакъв смисъл.“

@denverskindoc Stitch w/ @sidneyraz say goodbye to the Sunday Scaries and fall asleep quickly with this doctor approved sleep hack! #sleephack #todayilearned #wishiknew #howtofallasleepfaster #cognitiveshuffling #cognitiveshuffle #sleephelp #doctor #medicine #sleep #sundayscaries #doctorhack #fallingasleep #anxiety ♬ original sound - Dr. Scott Walter | Derm



Но за тези, които смятат, че това звучи като твърде тежка работа, има и друг начин да го направят.

Д-р Уолтър казва: „Първо, избирате една буква от азбуката. Второ, започвате да броите сърдечния си ритъм. След това, на всеки осем удара, се сещате за дума, която започва с тази буква.“

С помощта на когнитивното разбъркване можете да разсеете мозъка си от всякакви натрапчиви мисли, които може да ви държат будни през нощта, както и да намалите тревожността, която може да изпитвате, и да уведомите ума си, че е време за почивка.

Потребителите на социалните медии изглеждаха доста впечатлени от предложението на д-р Уолтър и обещаха да го изпробват, като същевременно споделиха в раздела за коментари своите собствени методи за сън.

Ако искате да овладеете когнитивното разбъркване възможно най-бързо, неврологът Дорси Стендиш смята, че трябва да изберете „основна дума“, което по същество означава, че тя не е сложна, например „Релакс“

Той съветва хората да започнат да си представят и думи, които започват с „Р“, например рак, ръб, рокля.

Когато си представите всички възможни думи на „Р“, преминете към следващата буква в „релакс“, която е Е.