Трябва да събудите болно дете, ако има температура, докато спи, обяви руският лекар д-р Комаровски. Докторът написа за това в своя Instagram.

Лекарят съветва да се събуди детето, ако температурата му започне да се повишава, да се даде вода и да се дават антипиретични лекарства. Такива мерки трябва да се вземат, ако термометърът показва повече от 38 градуса.

„Основният проблем с високата температура е, че детето губи огромно количество течност. Когато не пие и температурата е висока, тогава настъпва дехидратация. И вие се събуждате от факта, че детето има конвулсии, и отивате в болницата“, обясни Комаровски.

Лекарят припомни, че трябва да се подготвите предварително за нощния сън, ако детето е болно.

„Много е важно в какви условия спи детето. Ако стаята е хладна и влажна, ако детето е пило много и има нормално уриниране, тогава няма нужда да го събуждате, но ако къщата е топла и суха, ако детето пие малко и температурата му се покачва, тогава ще го събудите, когато то вдигне температура 40 и ще трябва да ходите в болница. Затова моля и настоявам още веднъж: събудете го, дайте вода, подредете стаята“, каза Комаровски.

Превод: GlasNews.bg