Ядливите гъби могат да бъдат полезни за тялото. Неврологът Лори Шнайдер, доктор по медицина, сподели, че ги яде всеки ден, защото освен всичко друго й харесва, че са с високо съдържание на фибри и протеини, с ниско съдържание на мазнини и калории и богати на хранителни вещества и противовъзпалителни свойства.
Стените на гъбите съдържат бета-глюкани, вид разтворими фибри, които са свързани с поддържането на имунното здраве, съобщава Parade, позовавайки се на експертни доказателства.
„Гъбите също могат да помогнат за регулиране на кръвната захар, понижаване на холестерола и намаляване на риска от рак“, казва експертът.
Лекарят добавя, че има много изследвания за ефекта на тези зеленчуци върху здравето на човешкия мозък, а честата консумация на гъби може да подобри паметта и да стимулира растежа на нервите.
Шнайдер споделя още, че гъбата лъвска грива се използва в китайската медицина от векове за облекчаване на депресия, стрес и безпокойство.
Когато д-р Шнайдер готви гъби у дома, тя обича да ги задушава със зехтин, балсамов оцет, шалот и италианска подправка.
„Също така обичам да пържа на въздух нарязани гъби портобело, мариновани в балсамов оцет, зехтин и подправка за тако, създавайки хрупкаво и пикантно ястие“, казва тя.
Превод: GlasNews.bg
Прочетете още
- 16:00 Образователна екскурзия с неудобства: Заключени тоалетни в Мелник станаха повод за обществен дебат
- 14:00 Глутница тероризира "Овча купел": Нападнаха домашно куче, институциите бездействат СНИМКИ
- 18:00 ХОРОСКОП на Везни, Скорпион и Стрелец за месец МАЙ
- 11:00 Кметът на Луковит предлагал пари за потулване на случая с нападнатото дете?