Ядливите гъби могат да бъдат полезни за тялото. Неврологът Лори Шнайдер, доктор по медицина, сподели, че ги яде всеки ден, защото освен всичко друго й харесва, че са с високо съдържание на фибри и протеини, с ниско съдържание на мазнини и калории и богати на хранителни вещества и противовъзпалителни свойства.

Стените на гъбите съдържат бета-глюкани, вид разтворими фибри, които са свързани с поддържането на имунното здраве, съобщава Parade, позовавайки се на експертни доказателства.

„Гъбите също могат да помогнат за регулиране на кръвната захар, понижаване на холестерола и намаляване на риска от рак“, казва експертът.

Лекарят добавя, че има много изследвания за ефекта на тези зеленчуци върху здравето на човешкия мозък, а честата консумация на гъби може да подобри паметта и да стимулира растежа на нервите.

Шнайдер споделя още, че гъбата лъвска грива се използва в китайската медицина от векове за облекчаване на депресия, стрес и безпокойство.

Когато д-р Шнайдер готви гъби у дома, тя обича да ги задушава със зехтин, балсамов оцет, шалот и италианска подправка.

„Също така обичам да пържа на въздух нарязани гъби портобело, мариновани в балсамов оцет, зехтин и подправка за тако, създавайки хрупкаво и пикантно ястие“, казва тя.

Превод: GlasNews.bg