Психосоматиката не е магия или мистика, както мислят някои. Напротив, това е сериозна наука, която твърди, че нашите чувства са неразривно свързани с тялото. Тя изучава как болестите на душата се отразяват на вътрешните ни органи и системи. Знаели са го още древните гърци, които са дали и името - от думите “психо" - душа, и “сома" - тяло. За истински основоположник на психосоматиката обаче се смята Ницше, обяснява д-р Олеся Велинова от столичната клиника Persona, която през последните години се е впуснала в подробно изучаване на тази позабравена в днешно време наука.

Лекарката твърди, че даже баналната простуда може да е заради психологически причини. В едно от направленията на психологията (гещалт психология) има теория, че всяка болест - това е неудовлетворена потребност на организма, своеобразен вик за помощ.

Например, организмът е изморен, имунитетът е спаднал и се появява настинка или грип. Налага се да легнем и да почиваме. Ако не си позволяваме отдих в благоприятни условия, то организмът ще си го получи чрез болестта.

С други думи, на практика тялото се управлява от емоциите. При продължителен стрес, напрежение или тревога човек започва да изпитва чисто физическа болка. Или както обичаме да казваме: всички болести са от нерви...

Отрицателните емоции, които не са напълно изживени, имат много пагубен ефект върху здравето, предупреждава д-р Велинова, пише Труд.

Причина за психосоматични заболявания могат да бъдат психическа травма, стрес, гняв, потиснати чувства, вътрешни конфликти. Заради тях понякога изпитваме болка в гърба, главата и ръцете. И положението няма да се оправи с хапчета, потискащи симптомите, ако не се установи първопричината за проблема.

Доказателство за връзката между емоции и тяло са най-честите заболявания при някои професии, в които трябва да се вземат отговорни решения в критични ситуации - политик, полицай, журналист, мениджър.
Голям процент от хората, практикуващи тези професии продължително време, имат проблеми със сърцето, високо кръвно налягане, гастрит или язва. Обратно, първосигналните хора, които изливат моментално негативните си емоции върху първия срещнат, обикновено се радват на добро физическо здраве.

Проблеми, които могат да се решат без лекарства

Безсъние. От него страдат хора, които нито за секунда не се разделят с проблемите по време на работа, не си позволяват да се отпуснат и вкъщи. Научете някои техники за релаксация.

Главоболие. Източници на синдрома на болката са ниска самооценка, необясним страх, повишена самокритичност, упорито недоволство от себе си.

Мигрена. Хората с такъв проблем имат много висока степен на самокритичност. Те буквално пресират себе си всеки ден. Нарушаването на хармонията със света също е сред възможните причини.

Високо кръвно налягане. Проблемът се крие в прекалената самоувереност и завишената самооценка, а също в амбицията да поемате прекалено много върху плещите си. Правите безплодни опити да надскочите себе си.

Проблеми с косата. Те сигнализират за отчаяние, невъзможност да отстоявате себе си и за постоянно нервно напрежение.

Болки в шията. Много често хората, изпитващи вътрешен конфликт, не са в състояние да извият глава. Особено податливи на проблеми с шийните прешлени са тези, които се притесняват от това, което казват зад гърба им, и се страхуват от осъждане.

Очни болести. Обикновено пациентите с очни заболявания не искат да живеят в настоящето. Те яростно се връщат в миналото или си представят несъществуващо бъдеще.

Рушащи се зъби. Психосоматично заболяване, изразено с разрушаване на зъбния емайл, означава неспособност да поемете отговорност за себе си и невъзможност да вземете решение в подходящия момент.

Уста. Лошите мисли или желанието за отмъщение носят лош дъх. Навикът да хапете устните е прекомерна проява на чувства.

Наднормено тегло. То показва лесно ранима душа. В опит да се защити от въздействието на външни фактори тя се крие под обемна телесна обвивка.

Болка в гърба. Липса на психологическа подкрепа от семейството и приятелите, чувство за безполезненост, неприязън и желение да скриете помислите си.

Астма. Страдащите от това заболяване се страхуват да живеят, да продължават напред към своята цел. Те постоянно се сдържат в проявата на емоции, като са в състояние да смажат дори най-силните усещания. Отличават се с повишена съвестност.

Акне. Възниква заради вътрешен конфликт. Хората, които страдат от него, несъзнателно правят така, че да отблъскват другите от себе си, да крият добрите си качества и да се опитват да не контактуват със света.

Алкохолизъм. Може да е резултат от непреодолима тъга или копнеж. Усещането за безполезност, неадекватност на очакванията на другите преследва алкохолиците непрестанно.

Алергия. Издава чувство на унижение и опит да се скрие нещо сериозно от любимите хора. Смесица от страх, гняв, водеща до паника и нервни сривове.

Диабет. Тъга по неосъществени мечти и напразни надежди. Необходимост от външен контрол. Отсъствие на положителни мисли за бъдещето.

Ракови заболявания. Смята се, че причина за тях са стари обиди, ненавист към някого от миналото или гузна съвест. Нещо страшно, случило се навремето, се съхранява в съзнанието като най-голяма ценност.

Камъни в бъбреците. Те се появяват най-често сред онези, които изпитват дългогодишен гняв в душите си. Хората се срамуват от собствената си същност, която не им позволява да се освободят от бремето.

Анорексия. Отстъствие на воля и собствено мнение. Неконтрилируем страх от живота.

Лош мирис на тялото. Страх от хората, ненавист към себе си.

Запек. Прекалена привързаност към спомените от миналото. Невъзможност да се възприема сегашното и да се освободите от това, което е приключило.

Бездетност. Подсъзнателен страх от продължаването на рода.