Семейства на деца с епилепсия са принудени да търсят лечение в чужбина заради липсата на животоспасяващо лекарство у нас. Проблемът е от месеци, но и до момента не е решен.

Преди 8 години синът на семейство Златарски получава епилептичен пристъп. След дълги престои по болници, започва терапия с фенобарбитал.    

„Помага, за да преодоляваме най-тежките кризи и ги бяхме стопирали до нула. Но в България фенобарбиталът просто изчезна изведнъж“, разказва за bTV майката на Антон Катерина Златарска.
 
И пристъпите се връщат. Последният Антон получава вчера, докато спи.
 
„До вчера са 6, 7 пристъпа, понеже на 6-и имаше един сутринта и един следобед. С Бърза помощ и се молим на Господ, защото при тези епилептични гърчове се получават увреждания“, казва през сълзи бащата на Антон Емилиян Златарски.

Търсим медикамента в аптека на досегашния производител. Оттам ни отговарят, че няма наличност и не могат да кажат дали скоро се очаква зареждане.

„Към момента го няма в аптечната мрежа и в складовете също. Не можем да кажем каква е точно причината, вероятно производствена профилактика“, посочва Ивайло Богданов, управител на аптека.

В други вериги аптеки отдавна не са получавали лекарството.

„Пак стигаме до черните канали – поръчка по интернет, лекарства от Турция, които не знаят как се съхранявани“, казва Даниела Манцарова, управител на аптека.

От Министерството на здравеопазването отговориха, че са уведомени за липсата и че причините са производствени.

„На 22.02.2024 г. в ИАЛ е постъпило уведомление за временно преустановяване на продажбите на лекарствения продукт до месец септември 2024 г. Посочените причини са производствени, конкретно проблем с осигуряване на активното вещество“, посочват от пресцентъра на министерството.

Сигнали от болници и спешни центрове, че продуктът липсва обаче до момента няма.

„Това лекарство не се спира така, то не е като аналгина, примерно днес пиеш, утре не. Изведнъж когато свърши, просто стана страшното“, казва майката на Антон Катерина Златарска.

За да спаси живота на детето си, семейството на Антон търси лечение в Турция.