Витамин С, известен със своите имуностимулиращи свойства, получи значително научно внимание поради потенциалните си ползи при регулирането на кръвното налягане, един от най-важните показатели за здравето. Високото кръвно налягане или хипертонията представлява сериозна заплаха за нашето тяло, причинявайки сърдечни заболявания и инсулт. Изследователите са проучили как витамин С може да помогне за регулиране на това състояние и са публикували обещаващи резултати от проучването.

Кръвното налягане измерва силата на кръвта, която удря стените на кръвоносните съдове, а хронично повишеното кръвно налягане може да натовари сериозно нашата сърдечно-съдова система. Витамин С или аскорбинова киселина, основно хранително вещество, получено от диета или добавки, заема централно място в изследването на учените, пише Knowridge. Витамин С, съдържащ се в цитрусовите плодове, ягодите и листните зеленчуци, е най-известен със своите антиоксидантни свойства, но този път учените решиха да го изследват за ефекта му върху кръвното налягане.

Изследванията показват, че приемането на витамин С може да намали както систолното, така и диастолното кръвно налягане в краткосрочен план и да помогне за предотвратяване на сърдечни усложнения. Предложените механизми включват диуретичен ефект, който насърчава отделянето на натрий и вода, облекчава напрежението върху стените на кръвоносните съдове и подобрява тяхната способност за разширяване, необходима за поддържане на нивата на кръвното налягане. Едно важно проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показа връзка между високия прием на витамин С и по-ниското кръвно налягане при по-възрастни хора, поради ефекта му върху азотния оксид, който участва в съдовата релаксация.

Въпреки тези данни витамин С не може да замени традиционното лечение на хипертония, а само го допълва. Д-р Джейн Йънг препоръчва да включите в диетата си храни, богати на витамин С, за да се възползвате от пълните ползи за здравето, включително потенциално понижаване на кръвното налягане, но без да прекалявате с тях. За тези, които обмислят да приемат добавки, е важно да се консултират с вашия лекар, за да избегнат конфликти с техните лекарства.