Кратка информация за пандемията за 23 август 2022 г., представи математикът проф. Николай Витанов на стената си във Фейсбук.

Цялото Черноморие е в зелената зона, съобщи той и допълни, че заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. "Сега е моментът за почивка на море за който има такива планове.", написа още Витанов.

Ето я и пълната му прогноза за днес:

Първо добрите новини. Вълната премина пиковите си стойности по отношение на заболеваемост. Както виждате, няма нарастване и в заетостта на болничните легла. Очаква се и смъртността да падне още, въпреки, че и сега не е много висока.

Цялото Черноморие е в зелената зона. Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове.

За процеса на засилено неспазване на мерки в края на август вече ви писах. Социалната система е в хомеостазис, ще издържи това до началото на октомври, когато са изборите. След това полека ще почне да идва сметката. Миналата година, ако помните, така си докарахме вторичен пик. Тази година няма да е така, но пък си гласим интересна дълбока есен. Но каквото, такова. Засега всичко е ОК, слънцето пече, има някакви облачета на хоризонта, които ги вижда само Витанов, голяма пък работа.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 40. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни. Някой да се съмнява още, че тази прогноза (45 дни стабилност на сценарий Празни болници) ще се осъществи? Чакаме да видим. Вече ви издадох, че срокът на прогнозата ще бъде продължен от 45 на 75 дни. Яж и пий народе. После ще плащаш. И си носи новите дрехи, че не е ясно какво ще стане утре. Война е.

14-дневната заболеваемост днес е 238.50 на 100 000. Спада, както се и очакваше. Ясно е, че няма да стигне 400 на 100 000, тъй, че няма да има налагане на по-съществени мерки. Даже може да почне процес на намаляване на обхвата на текущите мерки.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си се сдуха. Точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата грохна. Мерките дадоха резултат. Трендът на растеж се пречупи. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 144 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.60. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива Вълницата грохна. Това се и очакваше – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Постигнахме крупен успех – минахме през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна. Да де, но не падаме дълбоко в зоната на слабо клъстерно разпространение. Това не е добре, но няма какво да го мислим сега. Като дойде октомври, ще му мислим. Нали така.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.40
София-град - 0.30
Пловдив - 0.40
Бургас - 0.40
Варна - 0.29
По южните граници
Благоевград - 0.50
Кърджали – 0.44
Смолян - 0.51
Хасково - 0.52
Ямбол – 0.50

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно
разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Изобщо не се запали дифузното разпространение. Минахме добре през вълницата. Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Демонстрира ви се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране. Това чакам от тези, които ще дойдат след мене. Предсказа ви се, че ще е вълница – вълница е. Ударена бе с минимални мерки точно навреме, за де не тръгне дифузното разпространение и грохна.

За страната, индексът е 2.5 пъти под критичната стойност. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното отслабва. Мерките смазаха опита на дифузното разпространение да пламне.

Резултатите от сметките показаха, че мерките смачкаха похода към дифузно разпространение. Но растящото им неспазване не позволява да отидем дълбоко в зоната на слабо клъстерно разпространение. Нали помните, че преди вълницата индексът на дифузното разпространение за страната беше към 10 пъти под критичната стойност. Но вие не ме слушайте. Забравете докъмто средата на октомври. Тогава пак ще говорим.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 144 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече. Нова прогноза – ще издържи 150 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Ще издържи, как няма да издържи, след като дифузното разпространение бе прегазено. Ама то и повече от 150 дни ще издържи. Така, де, така. Като станат 150 дни, ще удължа прогнозата. Да не дразня отсега юрдечетата, че слънцето още сърдито ги пече по главите.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 3.3 пъти под критичната стойност, Бургас – около 2.5 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.40. Тук – 2.5 пъти под критичната стойност. Индексите спадат.

Спокойно е. Август ще си е спокоен, както ви беше прогнозирано. Болниците няма да са пълни. Областите по морето всички са в зелената зона. Приятна почивка през август.

За сведение - индексите в още няколко области

Шумен - 0.41
Търговище - 0.27
Велико Търново-0.31
Видин - 0.47
Враца - 0.45

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Държим звяра в клетката. Виждате – във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 45

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

9.5% - заетостта е много ниск

Текуща заетост неинтензивни легла : 940

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 19%. Добре е – август си върви, а прогнозата е, че няма да стигнем критичните стойности до края на месеца. Не само, че няма да ги стигнем, ами се очаква процентът да почне да намалява.

Виждате – Сценарият Празни болници е непоклатим. Както ви беше прогнозирано. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Тотален локдаун ли? Нам-а-а-а-а. Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. В момента се пречупва този последен тренд, свързан с вълницата. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 144 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение полека отслабва, но не отслабва достатъчно бързо. Индексите падат. Това е добре, много добре. В благоприятния сценарий сме. Прогнозата я знаете – август ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Жълтото вече не е малко, но червеното още го има. Зелено няма, а нали помните – когато нещата са много добре, тази карта става изцяло зелена. Очакванията тук са жълтото да се поувеличи, но чак цялата карта зелена няма да стане.