Доц. Атанас Мангъров отново призова да се върнем към нормален живот, като за целта здравните власти у нас да отменят всички мерки.

Причината: починалите у нас сега са с 16 000 повече в сравнение с миналата година, а конкретно от COVID в тази група жертвите са 7 000.

"Мерките тук не бяха най-строгите, в сравнение с други страни в Европа. Но медицинската част на управлението на кризата стояха хора, които в повечето време не бяха в час. В момента сме във фазата на постепенно затихване на поредната коронавирусна вълна”" настоя той пред bTV.

"Не съм епидемиолог, за да оглавявам Националния оперативен щаб, но съм против да го оглавяват хирурзи, микробиолози и всякакви други специалисти, различни от епидемиолози", категоричен бе доценнът и настоя, че епидемиологът проф. Мира Кожухарова би била подходящият човек за поста.

"Около нея има няколко души, които имат опит със справяне с този тип епидемии. Епидемията от свински грип, морбили, все неща, които са минали през ръцете на тези хора", аргументира се инфекционистът.

"В болниците има много хоспитализирани, моето отделение е пълно, но не препълнено. Мерките трябва да бъдат разхлабени, затягането им не води до подобрение. Винаги сме били на челните места по смъртност, защото не спортуваме, не се храним адекватно, злоупотребяваме със себе си - след тежък работен ден – на салатка и ракийка, заради което сме и със наднормено тегло", настоя той.

По думите му, вирусът ще продължава да се върти, докато не мине през една критична маса от населението, независимо от това спазваме или не ограниченията.