Не само излишните килограми, но и мястото, на което те се намират в тялото, могат да повлияят на риска от невродегенеративни заболявания, сочи ново проучване.

Изследователите предполагат, че допълнителните мазнини в областта на корема и горната част на ръцете увеличават риска от тези заболявания, докато натрупването на повече мускулна маса може да го намали. Откритието е публикувано в сп. Neurology.

Броят на хората с невродегенеративни заболявания се увеличава бързо. В анализ от 2022 г. се посочва, че до 2050 г. ще има около 153 милиона души с деменция. Паркинсон, второто най-често срещано невродегенеративно заболяване, понастоящем засяга над два пъти повече души, отколкото през 1990 г., като през 2016 г. на повече от 6 милиона души им е поставена такава диагноза.

Част от увеличението се дължи на по-голямата продължителност на живота, но проучванията показват, че други фактори, като затлъстяването и липсата на физическа активност също могат да увеличат риска от деменция. 

Учените са анализирали данни от 412 691 души, които са били наблюдавани средно девет години. От тях 8224 души са развили невродегенеративни заболявания. Най-често срещаната диагноза е болестта на Алцхаймер, като при някои хора се развиват и други деменции или болестта на Паркинсон.

В началото на проучването средната възраст на участниците е била 56 години. Изследователите оценяват физическото състояние на тялото, като измерват талията и бедрата, силата на захвата, костната плътност и мастната и мускулната маса.

Те открили, че хората с повече мазнини в областта на корема или в горната част на ръцете са по-склонии да развият невродегенеративни заболявания.

По-високата костна плътност и доминиращото разпределение на мазнините в краката намаляват риска, докато високата мускулна сила изглежда предпазва от невродегенерация.
Тези резултати са в съответствие с предишни изследвания, които показват, че хората с централно или абдоминално затлъстяване са изложени на повишен риск от развитие на деменция.

Констатациите обаче са асоциативни и причинно-следствената връзка не може да бъде категорично установена, смятат експертите.

Важно е да се отбележи и, че сърдечно-съдовите заболявания могат да влияят на връзката между телесния състав и невродегенеративните заболявания.

Относно ролята на мускулната маса, експертите предполагат, че подобрената митохондриална функция в чистите мускули може да е причина за благоприятните ефекти. Те обаче може да се дължат и на по-доброто метаболитно здраве, намаленото възпаление и подобрената съдова функция. Затова остава неясно дали мускулната маса директно намалява риска или е просто маркер за цялостно по-добро здраве и нива на физическа активност, пише puls.

При нарастващия брой доказателства, че заседналият начин на живот увеличава риска от деменция, основният извод е, че всеки вид активност може да помогне за намаляване на риска от невродегенеративни заболявания.