Експертът на Министерството на здравеопазването по медицинска превенция на Уралския федерален окръг, доктор по медицина Сергей Токарев каза пред медиите, че в САЩ е идентифициран нов щам на коронавирус „йота“, който регистрира рекордна смъртност от 82%.

В интервю за Ura.ru лекарят каза, че са открили подвид в Ню Йорк. „Йота“ е особено опасен за заразени хора на възраст над 45 години. В допълнение, новият щам показва висока скорост на разпръскване.

"Той дава смъртност до 82%, особено във възрастовия диапазон над 45 години и се предава с 25% по-бързо от другите мутации", уточни Токарев.

Патогенността и инфекциозността на щама му позволява да избегне имунния отговор с голям успех, каза лекарят.

Неговият колега, имунолог на компанията KEG, Николай Крючков, обясни, че въпреки твърдението на Токарев, досега се знае малко за „йота“. Само с повече информация ще бъде възможно да се разбере как ще се държи мутацията в бъдеще.

Сега е невъзможно да се декларира нещо определено. Необходимо е да се изчака моментът, когато делът на „йота“ започне да се увеличава. 

„Ако расте, значи има еволюционни предимства“, подчерта имунологът. Той добави, че това поведение на новия щам ще покаже, че той е по-агресивен от другите.

Припомняме, британските лекари са решили, че ще е необходима нова ваксина, за да устои на щама "делта".