Проучване, ръководено от микробиолога Чарлз Герба, хвърля светлина върху често срещана грешка. Много хора вярват, че затварянето на капака е сигурен начин да се предпазите микробите от тоалетната. Въпреки това турбуленцията на въздуха и водата, която възниква по време на промиване, издига тези малки вирусни частици във въздуха, разпръсквайки ги по различни повърхности в тоалетната. Докато предишни изследвания предполагаха, че затварянето на капака може да ограничи разпръскването на по-големи частици, изследването на Gerba предполага, че по-малките и потенциално по-опасни вируси все още могат да избягат.

Интересното е, че по време на изследването е отбелязана промяна в посоката на разпространение на микробите в зависимост от позицията на капака на тоалетната. При спуснат капак, някои зони отляво и пред тоалетната са имали по-високи нива на замърсяване, докато зоните отдясно са имали малко по-малко замърсяване. Това предполага, че въпреки че затварянето на капака променя модела на разпространение на микробите, то не води до значително намаляване на общите нива на замърсяване, пише New York Post.

Истински извод от това проучване е акцентът върху почистването и дезинфекцията като най-ефективните методи за контролиране на разпространението на микроби в баните. Проучването подчертава важността на редовното миене на тоалетната и използването на дезинфектант на основата на солна киселина, за да поддържате банята чиста. Освен това ни напомня за вековен съвет, който не губи своята актуалност: след като посетите тоалетната, трябва да измиете добре ръцете си със сапун.

Друго проучване показва, че микробите в банята могат да се задържат върху повърхностите до 30 минути след промиване. Това подчертава съвета да не оставяте лични вещи като четки за зъби, грим и особено телефона си на видно място в банята, за да сведете до минимум излагането на микроби.

Изненадващите резултати от тези научни статии подчертават сложния характер на разпространението на микроби в такива обичайни места като банята. Въпреки че затварянето на капака на тоалетната може да не е решението, на което се надявахме, проучването предлага ценни прозрения за подобряване на хигиенните практики. Като се фокусираме върху ефективни методи за почистване и лична хигиена, можем да предприемем по-практични стъпки за минимизиране на излагането на вредни микроорганизми.

Превод: GlasNews.bg