Тревожно нарастват случаите на морбили, отчита Световната здравна организация. Увеличението е 30 пъти в 40 от общо 53 държави в региона.

Според началника на личните лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров морбилито е много сериозно заболяване, което хората до голяма степен подценяват.

С математическа стойност то убива 1 човек на 1000 заболели. На 100 заболели 1 е с тежки неврологични усложнения, а на 10 – 1 е с леки неврологични отклонения, пише TrafficNews.bg.

„Тоест тежко протичане и много тежки последици за обществото”, категоричен е д-р Сотиров.

В случай че заболелият от морбили няма неврологични отклонения, морбилито заличава напълно имунитета, който той е изградил. „Започва едно често боледуване от всякакви болести. Много е опасно, защото впоследствие убива хора, но не от морбили, а от другите инфекциозни болести.”

Той коментира и предната голяма пандемия от морбили през 2010 г., когато е имало около 24 000 заразени, от които 24 починали. Тогава две бременни жени заедно с неродените си бебета също починали – „изключително жестоко”.

„Да не говорим за децата, които са умствено изостанали, с аутизъм - това е в резултат от морбилито.”, допълни д-р Сотиров.

Съседката ни Румъния е преминала на модел на полудоброволно ваксиниране, каквото правят и в Украйна. В Украйна от години има много такива епидемии – не само морбили, а и полиомиелити и дифтерия, „там умират много деца”.

През третата седмица на 2024 г. в България e регистриран 1 случай на морбили, показват данните от Седмичния епидемиологичен бюлетин на Националният Център по заразни и паразитни болести . Според началника на личните лекари в Пловдив има реален риск от подобна епидемия като тази от 2010 г. „Това което ще ни сполети сега, е много по-тежко от онова тогава.”. Има шанс болните да започнат да се увеличават поради факта, че хората често пътуват България-Румъния и обратно. Обменът е много голям, както и опасността от заразяване.

Д-р Сотиров призова хората да се имунизират без значение от възрастта. „Ваксината, с която разполагаме, е изключително безопасна. Толкова безопасна е, че поставянето и може да е при дете с температура до 38,5 градуса”. При възрастните ваксината се заплаща, защото те вече веднъж са имунизирани безплатно.