У нас вече са доставени двете нови лекарства за коронавирус, които вчера бяха одобрени от ЕМА. Припомняме, че вчера Европейската агенция по лекарствата даде положително становище за Ronapreve и Regkirona. Те са на основата на антивирусни моноклонални антитела, обявиха здравните власти по-рано днес.

Моноклоналните антитела се вливат венозно. Те се използват за пациенти с лека до средно тежка форма на коронавирусна инфекция и не са хоспитализирани.

Освен това през декември се очаква у нас да има лекарство - под формата на таблетка, което да се прилага при хора с ковид в началото на болестта.

"Противовирусният продукт ще бъде изписван два пъти дневно за 5 дни. Той е ефикасен, ако се прилага до 5 дни след положителен тест за коронавирус. Подходящ е за пациенти с лека до средна степен на заболяването, които имат придружаващи фактори като затлъстяване, хипертония, диабет. Може да се прилага при възрастни и деца над 12 г.", уточни директорът на дирекция "Лекарствена политика" в МЗ д-р Десислава Велковска.

Също така се очаква нов лекарствен продукт – имуносупресор. Той е типа на ремдесивира. Ще се ползва в болниците след две или три седмици, допълниха здравните власти.

Медикаментът ще бъде достъпен във всяко лечебно заведение в България. Здравният министър подчерта, че доставката на лекарства не означава, че хората трябва да спрат да се ваксинират.

"Повечето лекарства дават 50-60% ефективност. Това е несравнимо с ваксинацията, при която в 9 от 10 случая заразен дори няма да стигне до болница. Ваксинацията остава приоритет, който ни пази от тежко протичане на заболяването, лекарството ще помогне само на част от хората", заяви здравният министър Стойчо Кацаров. 

Пари за различни лекарства за лечение на Ковид-19 има до края на тази и началото на следващата година.