Наличието на бели петна върху ноктите е един от най-често срещаните - и неразбрани - проблеми с ноктите. Противно на общоприетото схващане, те обикновено не се дължат на дефицит на витамини.

За да разберем причината за белите петна, първото, на което трябва да обърнем внимание, е дали са единични, или обхващат по-голям участък от нокътя. Ако са разположени на единични места, това вероятно е незначителен проблем, докато големият бял слой може да е сигнал за гъбична инфекция.

Това може да се провери с прост тест: ако при натиск на засегнатия нокът бялата област все още се вижда, тя вероятно е свързана с външни фактори като агресивно пилене например. Но ако бялата зона изчезне, това показва, че е засегната кожата на нокътното легло - което може да е признак за по-сериозен здравословен проблем.

Какви могат да бъдат основните причини за появата на бели петна по ноктите, както и начините на лечение - ето какво сочат от Today.

Травма

Най-често се причинява от маникюра. Пилене, изрязване и избутване на кожичките, както и лаковете могат да причинят бели петна. Ако нокътя се полира многократно и твърде агресивно, ще се изтъни нокътната плочка - и резултатът ще са не само петната, но и разцепване.

Лечение: белите петна, дължащи се на травма, ще изчезнат сами с времето. Но трябва трябва да бъдем внимателни и щадящи към ноктите си.

Гъбична инфекция

Обикновено причиняват жълти нюанси. Но понякога гъбичките могат да бъдат по-повърхностен вид, който оставя малък бял филм върху нокътя.

Лечение: гъбичните инфекции изискват посещение при дерматолог, който ще предпише подходящото лекарство, което ще реши проблема.

Кератинова гранулация

Представлява бели грапавини по повърхността на ноктите, които най-често се появяват в резултат твърде дълго носене на лак. Причината е, че нокътят не се ексфолира правилно заради покритието, оставено за по-дълъг период от време.

Лечение: ако кератиновите гранули са малки и повърхностни, вероятно ще изчезнат сами. Вариант е и внимателно да се изпилят. Но ако проблемът се появява често, може да помислим за период, от няколко седмици, в който да не използваме лак за нокти.

Онихолиза

Иначе казано, отлепяне на нокътя. Той започва да се повдига от нокътното легло, което може да остави бяло петно по ръба, където е отделен. Състоянието може да възникне от нараняване, гъбична инфекция или псориазис, пише lifestyle.bg. Често е съпроводено и с болка.

Лечение: то е в зависимост от причината. Ако е резултат от травма, вероятно проблемът ще се разреши, когато нокътят израсне. Ако причината е гъбична инфекция, ще трябва да се прибегне до прием на лекарства.

Здравословни състояния

Ако половината или 80% от нокътя изглежда бял, това вече може да се дължи на системно заболяване - като бъбречно или цироза на черния дроб. Понякога и ниското ниво желязо в организма може също да причини бели петна.

В подобни случаи е нужно да се направят необходимите медицински изследвания, които да установят какво се случва в тялото ни. Правилното лечение ще зависи от конкретния здравословен проблем.