Качеството на съня ни е едно от най-важните неща, когато говорим за човешкото здраве. Недостатъчната нощна почивка може да има редица сериозни последствия, сред които са стрес, високо кръвно, промяна в теглото и други.

На коя страна спим също оказва влияние на различни здравословни състояние. Затова е добре да сме наясно коя поза да изберем, за да е от полза на собствените ни болежки.

Спане на лявата страна

Това е най-подходящата поза за онези, които страдат от киселини и гастро-езофагеална рефлуксна болест. В същото време спането на лявата страна има неблагоприятно въздействие върху хората със сърдечни проблеми, което е установено с помощта на електрокардиограма.

Спане на дясната страна

Няма категорични данни дали, ако спим на дясната си страна, ще е по-добре за сърцето ни отколкото, ако сме на ляво. Според някои експерти по съня, когато сме надясно притискаме вена кава - голямата вена, която пренася кръв към дясното предсърдие. Отново обаче не е доказано, че ако спим на дясната си страна, ни грози инфаркт.

Коя е подходящата поза за бременните

Изследване от 2019 г. е показало, че няма разлика в здравето на плода в зависимост от това дали майката спи на лявата или дясната си страна, пише lifestyle.bg. И двете обаче имат своите предимства - ако бременната жена спи наляво, натежалата утроба не притиска черния дроб - един от най-големите органи в човешкото тяло. Спането на дясната страна пък улеснява работата на сърцето, което не страда от притискането на плода.

На коя страна да се обърнем за здраво сърце

Докторите са категорични в едно - недостатъчният сън и лошото му качество имат по-пагубни последствия за сърцето, отколкото позата, в която спим, пишат HealthLine.