Хората, страдащи от COVID-19, могат да загубят зъбите си, пише The New York Times, позовавайки се на показания на пациенти и лекари. 

По-конкретно изданието разказва историята на 43-годишната жителка на щата Ню Йорк Фара Хемили, която е страдала от коронавирус през пролетта. През ноември тя почувствала, че един от зъбите й започва да се клати, на следващия ден пада. В същото време жената не чувства болка. Преди този случай, за периода, изминал след смяната на млечните зъби с постоянни, тя не е загубила нито един от тях.

Въпреки че няма ясни доказателства, че коронавирусът може да доведе до загуба на зъби, Хемили, след разговор с хора, страдащи от същото заболяване, установява, че някои от тях, като нея, са загубили зъби и също така са почувствали повишена чувствителност на венците.

Преди да се зарази с коронавирус, Хемили имала проблеми със зъбите. Зъболекар, когото тя посетила след загубата на зъба, установил значителна загуба на костна маса поради злоупотреба с тютюнопушене. В същото време нейна приятелка от общността на възстановените във Facebook заяви, че 12-годишният й син, който не е имал проблеми със зъбите, е загубил един от постоянните си зъби няколко месеца след заболяването. Други членове на групата също пишат за загуба на зъби без кървене - например една жена е загубила зъб, докато е яла сладолед, друга, когато е почиствала зъбите си.  

Според пародонтолог от университета в Юта е изключително рядко зъбите да изпадат сами от гнездата, но съществуващите проблеми със зъбите могат да се влошат в резултат на коронавируса.

Уилям Лий, президент и медицински директор на Фондация "Ангиогенезис", организация с нестопанска цел, която изследва здравето и заболяванията на кръвоносните съдове, отбеляза, че загубата на зъби без кръв е необичаен случай, показващ, че нещо се случва с кръвоносните съдове на венците.

Новият коронавирус причинява щети чрез свързване с протеина ACE2, който е повсеместен в човешкото тяло. Той се намира не само в белите дробове, но и в нервните и ендотелните клетки. Следователно, отбелязва д-р Ли, възможно е вирусът да увреди кръвоносните съдове в тъканите, които поддържат зъбите при оцелелите от COVID-19. Това може също да обясни защо тези, които са загубили зъбите си, не изпитват болка.