Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър дават брифинг относно актуалната ситуация с COVID-19 у нас.

"Тъй като виждам, че доста хора са напрегнали – някои политически, икономически, други професионално, и се разпространяват неверни изводи за ситуацията с епидемията и смъртността от нея", коментира в началото здравния министър.
 
Той допълни, че ко се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата
 
По думите му, данните за смъртността при настоящата вълна на пандемията у нас са с около една трета по-ниски отколкото при предишните.

"Тази епидемична вълна се разпространява малко по-бавно, в последните дни започва леко покачване", посочи проф. Мира Кожухарова.

Според нея по време на първата вълна при циркулирането на първоначалния щам броят на починалите през първите 9 седмици са 4735 души. При втората вълна, доминирана от Алфа варианта, броят на починалите е по-нисък - 4479. По време на настоящата вълна при първите 9 седмици броят е починалите е 3364, което, по думите проф. Кожухарова, е донякъде доказателство, че въпреки заразността на Делта варианта, това не го прави непременно по-смъртоносен.

От началото на месец август започна повишаване на заболеваемостта с по-полегат ход, допълни тя.

5646 са заетите легла в ковид отделенията в страната към момента, от които 481 - за интензивно лечение.

Проф. Ива Христова направи сравнителен анализ на заболеваемостта и смъртността спрямо съседни страни. По думите ѝ, вълната от COVID-19 има много по-голям "замах" на заболевамостта от коронавирус в Сърбия и Румъния, отколкото в България в момента, докато в предишни вълни страната ни е с била с по-високи показатели.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че към момента 7268 легла са разкрити за лечение на COVID-19, интензивни са 760. Общата заетост на леглата е 71%. За София – заетостта като общ брой разкрити легла е 1569, 1338 – неусложнени, 231-интензивни, съобщи д-р Златанов.По думите му по тежка е ситуацията в Търговище, Габрово и Шумен.

Министърът обяви още, че се анализира смъртността по болници. По думите му има отклонения в някои болници и тя е по - висок процент. Там, където е по - висока директорите трябва да направят анализ на ситуацията и ако преценят да предприемат мерки, каза още Кацаров. "Полагаме усилия до края на месеца да осигурят моноклонални тела за лечението на ковид болни", каза още Кацаров . По отношение на третата доза ваксина той каза, че има официално становище на ЕМА,  в кои случаи се поставя. В тази връзка по думите му няма нужда от заповед за това.

„Ситуацията е напрегната, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос. Обмислят се допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, но ще говорим за тях в петък. Зоните допълват здравната система, не отменят другите звена. Всички процедури там са безплатни за здравноосигурените лица“, подчерта министър Кацаров.

Към момента 8 области в страната са в тъмночервената зона на COVID картата.  Това са Видин, Монтана, София, София-област, Перник, Кюстендил, Сливен и Габрово. В тях заболеваемостта е над 500 на 100 000 през последните 14 дни. ОТ утре в София град влизат в сила нови ограничтелни мерки, а в София-област те са факт от вчера.

Очаквайте подробности!