Акушерката от Пловдив, която беше обявена за най-добрата в Европа, направи първи коментар след спечелването на престижния специализиран международен конкурс.

Петя Запрянова от 30 години се грижи за майките, които постъпват отделението й, за да дарят живот. До престижното признание – най-добрата акушерка в Европа се стига след номинирането й от Алианса на българските акушерки. Отличието се връчва за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа.

„Това е голяма чест и отговорност и е задължаващо да се грижим още повече за нашите пациенти. Да сме по-внимателни, по-състрадателни.”, казва тя пред GLAS.bg.

Петя работи в родилното отделение на най-голямата болница в Южна България – университетската „Свети Георги” в Пловдив. Тя е определена като висококвалифициран специалист с много качества. В атестацията за нея е акцентирано върху отдадеността й на професията. Споделя, че на гилдията от акушерки липсват младите кадри.

Още вижте във видеото:

„Все по-трудно младите хора избират професията, защото е трудна, отговорна и недобре платена, а младите хора комерсиализираха своето мислене и избират професии, които бързо и лесно да има възвращаемост”, казва още Петя Запрянова.

Като останалите медицински лица у нас и акушерката работи в условия на пандемия.

„Това за нас е една трудна година, защото от март насам работим в условия на повишени изисквания, с предпазно облекло, спазваме всички предписания и много внимаваме. Към всеки един пациент се отнасяме като потенциално положителен на Ковид, за да съхраним персонала и да пазим пациентите. Изключително ни е трудно, но се справяме.

Петя Запрянова споделя, че в последните месеци раждаемостта се е увеличила, а в родилното отделение почти няма свободни стаи.

„Важно е да се раждат здрави бебета, а ние се справяме с голямата раждаемост.”, казва още най-добрата акушерка в Европа.

В номинацията на АБА Петя Запрянова е определена като висококвалифициран специалист с много качества.

В атестацията за нея е акцентирано върху отдадеността й на професията: "Неоспорим факт е, че акушерката се е доказала през годините с активността си за подобряване на акушерската грижа за майката и бебето, както и със своя принос за издигане на авторитета на акушерската професия в България".

Така сертификатът в категория "Акушерство" - за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа, й бе връчен от Крис Пойнтън (Великобритания), който е съосновател на кампанията.

"Чувствам се наистина горд, че участвам във вземането на решения за тези престижни награди. Хората, които работят в здравеопазването, наистина надхвърлят себе си всеки ден и аз им се възхищавам", сподели той при награждаването.