Хората с ендокринни заболявания и в частност диабет се заразяват с коронавирус по същия начин, както и останалите. Проблемът при тях е тежкото протичане на вируса. Това посочи проф. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология във ВМА.

„Пациентите с диабет е много важно и трябва да знаят, че по време на заболяването кръвната им захар трябва да се поддържа близка до нормалните. Много важен момент е компенсацията на захарния диабет, за да бъде изходът от заболяването добър”, обясни специалистът.

Според нея е по-добре децата с подобни заболявания да учат дистанционно при възможност. „На този етап има риск, но това ще го преценят властите, от които зависи. Трябва да се спазват всички противоепидемични мерки. Малко трудно е все пак при децата. Как ще накараш детето да не се прегръща с другарчето си, да носи маска, да си дезинфекцира ръцете, да не се събират на групи, да не играят близко едно до друго. Това е труден момент”, поясни Даскалова.

По думите й при пациентите с наднормено тегло коронавирусът протича много по-тежко, отколкото при хора с нормално тегло.

„В България по последни статистики 60% от хората са с наднормено тегло, а 20% със затлъстяване. Особено висок процент напоследък се наблюдава и на затлъстяването при децата. Затова родителите трябва добре да помислят как се хранят децата им, каква физическа активност имат”, заяви професорът пред Нова тв. И заключи, че трябва да се научим да живеем малко по-различно.

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус, да не се стига до психози. Пациентът просто трябва да разбере, че има необходимост от спазване на някои противоепидемични мерки. Още повече, че у нас не са толкова рестриктивни. Българите сме свикнали да се събираме много хора на едно място, да празнуваме. Точно това на този етап трябва малко да се ограничи. Да не забравяме миенето на ръцете и слагането на маски в затворени пространства“, каза още проф. Ивона Даскалова.