Най-консумираната алкохолна напитка в света в умерени количества е полезна за здравето, сочат данните от мащабно испанско проучване. Екип от специалисти по храненето са изследвали влиянието на повечето алкохолни напитки върху здравето в периода между 2007 г. и 2020 г.

Експертите стигнат до извода, че в умерени количества бирата предпазва от сърдечно-съдови заболявания, а също намалява рисковете от диабет и остеопороза. Според тях естествените хранителни вещества в бирата, а не самият алкохол, носят ползи за здравето.

Хората, които пият до една бутилка бира, са по-защитени от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с трезвениците и тези, които само от време на време консумират напитката.

Проучването показва също, че при мъжете, които са се отказали от алкохола, съществува значително по-висок риск от повишена кръвна захар в сравнение с онези, които пият бира от време на време. Затова специалистите стигнат до заключението, че консумацията на бира в умерени количества може да предпази мъжете и от диабет. Благоприятният ефект върху здравето се отчита при консумацията на не повече от 50 милилитра бира на ден.

Бирата намалява и риска от фрактури на костите, твърдят испанските учени. Съдържащите се в напитката съединения взаимодействат със силиция в човешкия организъм, което укрепва костите и зъбите.

Алкохолната напитка повишава нивата на т.нар добър холестерол и регулира обработката на лошия холестерол, което в голяма степен се дължи на антиоксидантите.