В последните констатации, публикувани в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, проучване, проведено сред възрастни мексиканци, установи повишени тенденции в консумацията на авокадо и възможното му въздействие върху риска от диабет, особено сред жените. В Мексико, където диабетът е втората водеща причина за смърт, заболяването засяга около 15,2% от възрастното население. Проучването се фокусира върху диетичните модели и техните здравни резултати, разкривайки специфична за пола връзка между консумацията на авокадо и намаляването на диабета.

Изследователският екип анализира данни от мексиканското национално изследване на здравето и храненето от 2012, 2016 и 2018 г., като изключи хора с фактори като бременност и различни грешни данни, пише Medical News Today. Изследваната популация от 25 640 възрастни е била предимно от жени и е имала високи нива на абдоминално затлъстяване. Диетичните навици бяха оценени с помощта на изчерпателен въпросник за честотата на хранене, който се фокусира специално върху консумацията на авокадо, който установи, че жените, които ги консумират, имат значително по-нисък риск от развитие на диабет. Тези резултати се запазват дори след коригиране на различни демографски фактори и фактори на начина на живот, установи проучването.

Медицински експерти, които не участват в проучването, като д-р Авантика Уоринг и д-р Томас М. Холанд, обсъдиха възможните причини, поради които авокадото може да намали риска от диабет. Те предполагат, че високото съдържание на фибри и здравословни мазнини в плода може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на инсулиновата чувствителност, въпреки че признават, че точните механизми остават неясни и могат да включват сложни физиологични взаимодействия, които варират в зависимост от пола.

Въпреки тези обещаващи резултати, експерти като диетологът Елиза Уитакър отбелязаха ограниченията на проучването, свързани с широката категоризация на потребителите на авокадо и необходимостта от по-подробни данни. Тя вярва, че докато авокадото може да бъде част от диета за намаляване на риска, те не са решение сами по себе си. Като се имат предвид тези констатации, учените се нуждаят от допълнителни изследвания, за да разберат по-добре как конкретни количества и честота на консумация на авокадо могат да повлияят на риска от диабет при различни популации, преди да могат да го включат в официални препоръки.