Ако често се чувствате подути – това може и да не е само защото сте изяли допълнителна порция десерт.

На мнозина се е случвало да преядат с храна, а тогава имаме усещането, че стомахът ни направо ще се пръсне. Въпреки че подуването е изключително често срещано явление, симптомите далеч не са приятни и понякога могат да бъдат предупредителен знак за много по-сериозен проблем.

Въпреки че лекарствата без рецепта могат да помогнат за предотвратяване на метеоризма и болката, вие не лекувате основната причина за проблема, който според един експерт се причинява от една малко известна причина.

Доктор Джени Ле е популярен лекар, която често публикува съдържание в TikTok.

„Понякога недостатъчното или редовното хранене може да доведе до подуване. Това е така, защото червата всъщност изразходват много енергия, за да контрахират, за да изкарат изпражненията навън,“ каза тя.

Медицинският експерт добави, че ако ядете „хронично ниско“ количество калории или не достатъчно – тялото ви може да няма необходимата енергия за този процес. „Когато нямате храна, червата нямат причина да се свиват. Но ако след това приемете голямо количество храна, те се свиват повече - което може да доведе до подуване."

Д-р Ле също така предупреждава, ако следвате диета с високо разтворими фибри, пълна със здравословни храни като плодове и зеленчуци, но все още имате запек - вероятно не пиете достатъчно вода, за да помогнете изхождането. Тези със заседнала работа също може да имат такъв проблем, тъй като физическото движение насърчава изпражненията да преминават през червата, което отново може да доведе до подуване на корема.

Според NHS (здравната служба във Великобритания) най-честата причина за подуване е наличието на много газове в червата. Препоръчва да се ядат храни с високо съдържание на фибри, да се правят редовни упражнения, да се дъвче със затворена уста и да се пие много вода, за да се облекчат неприятните симптоми.

Добре е да се ограничи пиенето на газирани напитки, алкохол и кофеин, както и преработени, сладки и пикантни храни. Избягвайте обилното хранене късно вечер преди лягане и не консумирайте храна, към която знаете, че имате непоносимост. Трябва да посетите личен лекар, ако се отнася някое от следните:

- Имате подуване от три седмици или повече

- променили сте диетата си, но все още се чувствате подути

- имате повръщане, диария, запек, загуба на тегло или кръв в изпражненията

- редовно се чувствате подути, повече от 12 пъти за един месец

- трудно ви е да се движите и извършвате ежедневните дейности поради подуването на корема

Превод: GlasNews.bg