Не съществува референтен лабораторен метод за установяване на наличието на сухо мляко в млечните продукти. Затова и в целия ЕС не се извършват такива лабораторни изпитвания, коментират пред "Труд" от Българската агенция по безопасност на храните по повод изследването на Асоциация "Активни потребители" в което се твърди, че в пресните млека у нас масово се добавя сухо мляко.
Само в 3 от 17 продукта няма сухо вещество!?
"Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти е записано, че наименованието "прясно мляко" се използва за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпял процес на пастьоризация, в който се допуска изменение на естествената масленост на млякото чрез отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко". Т. е. не се допуска влагането на възстановено сухо мляко", настояват от БАБХ.
От там допълват, че агенцията контролира влаганите суровини за производство на млечните продукти чрез проверка на постъпилите в мандрите количества суровини, в т.ч. сурово и сухо мляко.