През последните 30 години средната продължителност на живота в нашата страна се е увеличила с близо 5 години. Само за 2020 г. тя е намаляла с година и половина. Това дава смисъл и сила за това, което правим в момента, обяви здравният министър на д-р Стойчо Кацаров на представяне на Обществения съвет за повишаване на информираността за ползите от ваксините.

"За щастие сега имаме възможност да предотвратим бъдещи поражения. Измамното е спокойствието, на което се наслаждаваме през последните месеци. Епидемията не е в контрола ни и не сме застраховани от нова вълна", заяви Кацаров.

Той посочи, че дори не може да се прогнозира кога ще дойде тази вълна. "Това, което се случва в другите европейски страни в разгара на лятото достатъчно ясно показва, че никой не е застрахован, още по-малко ние с 25% от населението, което е сложило по една игла. Дори не е изцяло ваксинирано", подчерта Кацаров.

По думите му лятото е най-подходящото време "да положим едно такова усилие да излезем от тази ситуация".

Според него няма нужда да се принуждават хората да се ваксинират.

"Само частично е вярно обаче, че това е личен и доброволен акт, защото той засяга много други хора. Тук не става въпрос само за твоето лично здраве, носиш отговорност освен за себе си, носиш отговорност за много други хора. Затова не е само личен акт, затова е нещо, което може да бъде определено като национална кауза и като национално усилие. И в този смисъл приносът на всеки един е важен", категоричен беше министър Кацаров.

Проф. Мира Кожухарова заяви, че разчитат много на обществеността и сега е време да вземем решение като общество не вече от медицинска гледна точка, а като общество да решим, че можем да решим част от проблемите, които стоят пред нас.

Проф. Красимир Гигов каза, че Ваксинационният щаб е изпълнил своята дейност по отношение на получаване, дистрибутиране, организация на ваксиниране, но явно се стига до един таван на изпълнение.

"В момента ваксинираните са около 1 700 000 души, което е съвсем малко и трябва да се търсят нови начини за достигане до обществото. Освен ваксинацията няма друго средство в момента, което да ни предотврати една пандемична обстановка", каза той.