Експертите са убедени, че сиренето трябва да присъства в балансирана диета. Но не всеки вид сирене може да има благоприятен ефект върху здравето. Освен това има видове, които са напълно вредни. Ето някои от видовете сирена, от които трябва да стоите далеч, и тези, които трябва да се появяват по-често на масата ви.

Преработено сирене за тост

Всъщност този продукт не може да се нарече сирене. Съдържа вредни добавки, включително опасни изкуствени фосфати, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и инфаркт. Следователно това сирене трябва да бъде изключено от диетата.

Внимавайте: особено често се добавя към чийзбургери. Често фосфатите се крият под други имена, наричат ​​се консерванти, стабилизатори и соли на топене.

Нискомаслено сирене

Обикновено това сирене съдържа добавки, използвани за заместване на мазнините. Те са доста вредни за човешкото тяло.

Сирене с ниско съдържание на натрий

Това сирене е особено популярно в САЩ. Но тези експерименти с намаляване на количеството на определени съставки са често срещани рекламни трикове. Същото се отнася и за продукти с ниско съдържание на захар и мазнини: премахвайки един от основните компоненти, производителят, като правило, го заменя с нещо и не е факт, че е то е по-полезно.

Сладка извара

Самата извара не е вредна, но е по-добре да избягвате онези видове, в които се добавят захар или изкуствени подсладители, като например аспартам, който може да предизвика развитие на рак.

Но не всичко е толкова безнадеждно. Има разнообразие от здравословни продукти от сирене, които са задължителни на вашата трапеза.

Зърнена извара

Тя е с високо съдържание на протеини, но с ниско съдържание на калории.

Пармезан

Въпреки че този вид сирене е по-тлъсто от много други, то има благороден наситен вкус, благодарение на което придава оригиналност на най-простите ястия.

Швейцарско сирене

Швейцарското сирене Ементал с етикет AOP се произвежда само в един регион. Това сирене, според изследвания, съдържа 62% повече омега-3 мастни киселини от обикновените сирена. Освен това е отличен източник на калций и протеини.