Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че МОН връща режима на обучение, който беше преди 22-ри март.

Учениците от първи до четвърти клас се връщат в училищата от 12 април.

"Тоест всички ученици от 1 до четвърти клас се връщат, както и три класа от 5 до 12 клас. Ще продължим графика, който прекъснахме, и ще върнем учениците от 7-ми, 8-ми и 10-клас", поясни той.

Ако ситуацията позволява, от 26 април в клас ще се върнат учениците от 5-ти, 9-ти и 12 клас. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година. За тях графикът ще е от 26 април до 14 май.

"Това няма да го видите в заповедта, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки - тоест до 30 април. Подчертавам, че това е силно зависимо от общото решение за налагане на мерки", каза още Вълчев.

По думите му ще бъдат възстановени дуалните форми на обучение, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности.

"Ситуацията в системата на образованието е, че при съпоставима ситуация спрямо ноември, е близо два пъти по-добра, два пъти по-малко болни и заразени учители и ученици. Нямаме починали ваксинирани учители и такива с тежко заболяване. Това означава, че ваксините имат ефект и това е шанс да възстановим присъствения учебен процес края на тази учебна година и началото на другата. 500 към момента е заразеният педагогически персонал", заяви министър Вълчев. И допълни, че и към момента се правят допълнителни списъци на желаещите учители да се ваксинират.

На брифинга на НОЩ здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че България отчита първи крачки от края на третата вълна с крехки тенденции на спадане на заболеваемостта.

"По отношение на излекуваните и потвърдените случаи на седмична база - доближаваме числото на потвърдените случаи с броя на излекуваните. За последната седмица положителните проби са 21 788 - 19 105 са излекуваните", съобщи той.

За периода от последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 9-о място в Европа и на 4-о място на Балканите. По смъртност заемаме второ място. В Европа се нареждаме след Унгария, а на Балканския полуостров сме веднага след Република Северна Македония, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Това не трябва да ни успокоява, хоспитализациите поддържат високи стойности", акцентира още той.

"По отношение на вътрешното разпределение на случаите имаме няколко области с над 700 на 100 000. За изтеклите 14 дни на първо място е София-град с 925, Варна – 867, Перник – 807, Бургас – 784, Русе – 783 и Софийска област – 779. С най-ниска заболяемост за периода, под 500 на 100 000 – Разград с 321, Видин – 343, Кърджали – 399, Търговище – 449, Велико Търново – 480 и Габрово – 487 на 100 000", каза още Кенчев.

"Има спад в заболеваемостта, но това са крехки тенденции", коментира на свой ред председателят на щаба ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

По думите му в момента заболеваемостта от К-19 e 676 на 100 000 души. Тенденцията е много крехка, защото спадът на заболеваемостта е само 0,5% на едноседмична база, подчерта проф. Мутафчийски.

"Това чертае някаква тенденция, но не бих казал, че е много трайна", добави той.