Нов модел за управление на ковид кризата обещаха управляващите. Утре членовете на Министерския съвет ще гласуват предложението на Пандемичния съвет.

А именно - да се управлява не на база общ процент заболели от населението, а да се отчете каква част от населението е в тежко здравословно състояние поради настъпване усложнения от ковид. Водещ в плана ще бъде процентът легла в интензивните отделения, които са свободни. Това каза Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в предаването по БНТ "Още от деня".

"Предлагаме страната да бъде разделена на 6 области, в зависимост къде са пациентските потоци, и да се изследва къде има останали свободни интензивни легла. При достигане на четвъртия етап от 80% заетост или по-висока, едва тогава да бъдат въвеждани в тази област съответните мерки, които да доведат до овладяване на кризисни ситуации, за да няма хора, лишени от интензивни грижи", каза Бориславова. Ако в една болница няма достатъчно легла, моделът трябва да отчете пренасочване в друга област.

През последните дни МС работи да бъдат открити нови ковид легла, разработват се също стимули за доброволци в ковид отделения, каза още тя. Бориславова допълни, че кабинетът работи по модел, който да отложи във времето необходимостта от въвеждане на пълен или регионален локдаун.

"Предлага се да има 4 етапа, като първите два етапа са с по-ограничени мерки на въздействие, предимно във връзка с въвеждане и използване на зелен сертификат на обществени места. А едва 3 и 4 етап, когато се достигне над 80% заетост на леглата в интензивни отделения, да има по-рестриктивен подход, но дори и той да бъде ограничен във времето.

Промяна в подхода е и че ще се постараем учениците да не бъдат първи засягани от ограниченията, особено при децата от 1 до 4 клас", каза още Бориславова.