Новият тип коронавирус може да оцелее и да остане вирулентен за повече от седмица на повърхността на охладена прясна сьомга, според проучване на китайски учени.
Няколко огнища на коронавирус в Китай, включително в Ухан, бяха свързани с пазарите на морски дарове. През май и юни китайските власти временно забраниха вноса на сьомга и изтеглиха огромни количества от пазара след като на най-големия пазар в Пекин коронавирус беше открит на дъска за рязане на сьомга.
Болните от коронавирус заразяват много по-рано от очакваното!
Това породи опасения, че повърхността на месото или охладената риба може да бъде потенциален източник за предаване на вируса. По-късно китайските власти заявиха, че няма доказателства, че сьомгата е източникът на огнището, и също така обясниха, че самата риба може да не е заразна, но вирусът може да е оцелял на повърхността ѝ, пише "Канал 3".
Експеримент, проведен скоро от китайски учени, показа, че вирусът SARS-CoV-2 (официалното наименование на коронавируса) остава вирулентен върху кожата на прясна сьомга в продължение на два дни при 25 градуса по Целзий, а при 4 градуса оцелява най-малко осем дни.
Прочетете още
- 15:00 "Ако си на спирката – вдигни ръка" - как софиянци търсят решение на транспортната криза
- 12:00 Сливенски пожарникари спасиха коте, паднало във водосточна тръба СНИМКИ
- 11:00 Мъж се сби с друг, за да спаси кученце, носено в торба
- 11:30 Статуя на Григор Димитров се появи в карловското село Дъбене ВИДЕО