Новият тип коронавирус може да оцелее и да остане вирулентен за повече от седмица на повърхността на охладена прясна сьомга, според проучване на китайски учени.
Няколко огнища на коронавирус в Китай, включително в Ухан, бяха свързани с пазарите на морски дарове. През май и юни китайските власти временно забраниха вноса на сьомга и изтеглиха огромни количества от пазара след като на най-големия пазар в Пекин коронавирус беше открит на дъска за рязане на сьомга.
Болните от коронавирус заразяват много по-рано от очакваното!
Това породи опасения, че повърхността на месото или охладената риба може да бъде потенциален източник за предаване на вируса. По-късно китайските власти заявиха, че няма доказателства, че сьомгата е източникът на огнището, и също така обясниха, че самата риба може да не е заразна, но вирусът може да е оцелял на повърхността ѝ, пише "Канал 3".
Експеримент, проведен скоро от китайски учени, показа, че вирусът SARS-CoV-2 (официалното наименование на коронавируса) остава вирулентен върху кожата на прясна сьомга в продължение на два дни при 25 градуса по Целзий, а при 4 градуса оцелява най-малко осем дни.
Прочетете още
- 14:13 Медицински надзор извършва нова спешна проверка в МБАЛ "Свети Пантелеймон"
- 16:45 Мелето с обърната кола в Пловдив: Водачката на мерцедеса е загубила контрол при завой
- 15:00 Шофьор едва не сгази пешеходец на "зебра" ВИДЕО
- 16:00 Защо е забранено да се паркира пред гаражи, които вече не съществуват?