Професорът от Лондонския имперски колеж Нийл Фъргюсън нарече "Британския" щам на коронавируса, който беше открит преди ден,  по-заразен за децата от старата версия на COVID.

Той призна, че лекарите трябва да съберат повече информация за това как се държи новият вирус.

"Има интересни епидемиологични тенденции в това как се държи този вирус и има индикации, че той има по-голяма склонност към заразяване на деца... Не сме установили никаква причинно-следствена връзка по отношение на това, но можем да го видим в статистиката", заяви членът на консултативния съвет на правителството за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи.

Вече може да каже, че новият тип коронавирус е поне 50% по-заразен от предшествениците си, но работата по неговото проучване продължава.

На 14 декември Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство съобщи, че е открит нов тип коронавирус в югоизточната част на Англия. Той получи името VUI-202012/01. Ръководителят на отдела Мат Ханкок добави, че има 70% по-висока заразност.

Но в същото време ваксината COVID-19, разпространена във Великобритания, е ефективна и срещу новия тип вирус, твърдят от имперския колеж.