От следващата година ковид сертфикатите ще се признават за валидни в Европейския съюз, само ако съдържат информация за поставена бустерна доза в допълнение към двете задължителни за завършване на ваксинационния цикъл, съобщава британският вестник "The Times".

ЕС обяви, че е готов да актуализира сертфикатите с информация за бустерната ваксина, включително такава за "дата на изтичане“ на настоящия "зелен" статус, който се издава на основание поставени две дози препарат срещу коронавируса.

Евроминистрите обсъдиха преди ден вълната от инфекции в Европа и необходимостта от спешно въвеждане на бустерни ваксини, особено сред хората над 65 години, като нов приоритет в справянето с пандемията.

Очаква се в четвъртък Европейската комисия да излезе с предложения за изтичане на настоящия статут на ковид сертфикатите, които се използват в много страни от Общността за пътувания, както и посещения на барове, ресторанти, културни и спортни събития.

"Европейската комисия работи с най-голяма спешност за укрепване на координацията на свободното движение, включително продължителността на валидност и ролята на бустерите в кампанията за ваксинация", каза Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването.

Една от възможностите ще бъде да се зададе валидност на ваксината до 12 месеца, както в момента, и да се изисква поставянето на бустерна доза преди края на този период, за да се запази валидността на пропуска.

Скоростта на внедряване на подсилващата, трета доза сега ще стане от решаващо значение за това дали страни извън ЕС, като Обединеното кралство или САЩ, ще бъдат добавени към европейския "червен списък", забраняващ несъществените пътувания, съобщава "The Times".

Подсилващите ваксини се разглеждат като критични за борба с новата вълна от инфекции и хоспитализации, особено сред възрастните хора, тъй като проучванията показват, че намаляват предаването на коронавирус с повече от 80%.