Загубата на миризма се счита за един от най-загадъчните симптоми на коронавирусa. Затова най-добрите умове в света се заеха с предизвикателството и се опитаха да разберат защо заразените „губят аромата си“ и някои напълно престават да усещат вкуса на храната.

Причината беше открита не в носа или в устата, а в главата. Смятало се е, че вирусът заразява клетки в горната част на носната кухина, невроните са повредени и не предават, както преди, сигнали за вкус и мирис на мозъка. Новите изследвания променят старото разбиране за причините за този симптом.

Работата на невролозите от Медицинския университет в Харвард е публикувана в списанието Science Advances

"Нашата констатация показва, че промените в обонянието на пациентите, причинени от новия коронавирус, не са свързани с директна инфекция на невроните, а с въздействието върху функционирането на поддържащите клетки", казва авторът на изследването Сандип Робърт Дута. „Мисля, че това е добра новина, защото когато инфекцията изчезне, обонятелните неврони не трябва да бъдат заменени или пренаредени.

Това означава, че няма нужда да се страхувате от загубата на обоняние като постоянно явление в случай на инфекция. Това е временен синдром, който изчезва след максимум няколко седмици. Смята се, че загубата на вкус и миризма е симптом на тези с леко заболяване.

Превод: Glas.bg