Родна лаборатория съобщи за първите регистрирани случаи на новия вариант на вируса Омикрон и у нас.

"В петък имахме една положителна проба, вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече", обясни пред Нова тв собственикът на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев.

Той допълни, че пробите са изпратени към Националния център по заразни и паразитни болести.

"Взехме пробите със скринингов тест. Той е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се препокриват", обясни Калъчев.

По думите му ситуацията е България със създаването на групов имунитет, направен от ваксина, а не чрез преболедуване, е изключително назад.

"Всяко действие, което ще подпомогне този процес, трябва да бъде подкрепяно. Никаква работа не е свършена, след като 50% от населението не могат да вземат зелен сертификат", допълни той.

Новината за откритите у нас случаи идва на фона на предупреждението от Световната здравна организация, че се "задава се още една буря", описвайки драматичния напредък на варианта "Омикрон" в цяла Европа.

След идентифицирането му преди по-малко от четири седмици, вариантът на коронавируса беше открит в най-малко 38 от 53-те страни членки на европейския регион на СЗО, уточни преди минути регионалният директор на агенцията на ООН Ханс Клуге във Виена.

Много въпроси за "Омикрон" остават без отговор, отбеляза той, но вече е известно, че вариантът се е превърнал в доминиращ щам в няколко страни, включително Дания, Португалия и Великобритания, "където заразените с него се удвояват на всеки един и половина до три дни, генерирайки невиждани досега скорости на предаване".

През следващите няколко седмици, подчерта Клуге, новият вариант ще стане доминиращ в повече страни в Европа, подлагайки на натиск вече напрегнатите здравни системи още повече до точка на пречупване.

"Омикрон" вероятно ще се превърне в доминиращия вариант, циркулиращ в Европа, изтъкна той, добавяйки, че: "Големият обем на новозаразените с COVID-19 може да доведе до повече хоспитализации и масови смущения в здравните системи и други критични услуги".

До момента Омикрон е открит в 89 държави.

СЗО цитира "убедителни доказателства", че омикрон има значително предимство в разпространението пред Делта щама и че се разпространява значително по-бързо в страни с документирано предаване след обществото.

Според тези данни броят на заразените се удвоява за 1,5-3 дни. В същото време Омикрон се разпространява и в страни "с високи нива на имунитет сред населението".

Очаквайте подробности!