Големият брой мутации във варианта Омикрон на новия коронавирус може да е знак, че той е възникнал при пациент с вируса на СПИН или друг вид имунна недостатъчност, заяви водещият германски имунолог Карстен Уоцл.

Генералният секретар на Германското дружество по имунология каза, че това е много вероятно и даде примери с подобни научни открития, публикувани във връзка с други случаи.

Вирусът може да се репликира в продължение на седмици у хора с отслабена имунна система, каза още Уоцл.

"В хода на този процес може да се повтарят изолирани мутации, които да не дават някакви предимства на вируса, но въпреки това могат да продължат да се размножават заради неспособността на имунната система да ги контролира", обясни той.

Имунологът добави, че това може да доведе до допълнителни мутации, които в комбинация с други могат да дадат предимство на вируса.

В сравнение с оригиналния вариант на новия коронавирус, появил се в Ухан, Китай, Омикрон се характеризира с необичайно голям брой от близо 30 промени само в аминокиселините на шиповидния протеин.

Някои от мутациите се свързват с повишеното разпространение на вируса и способността му да избегне имунния отговор, но според Уоцл все още не е ясно какво ще е въздействието именно на тази комбинация от мутации.

Много пациенти с ХИВ в Африка не са лекувани адекватно, поради което имунните им системи са значително отслабени, каза експертът.

За да се спре разпространението на варианти с толкова много мутации като Омикрон, ще е важно да се идентифицират заразените хора с отслабена имунна система и те да бъдат изолирани, докато вече не са заразни, каза той.

"Защото дори и вирусът да мутира сериозно в един човек, опасността е в това да не се предаде мутиралият вирус", обясни ученият.

Междувременно стана ясно, че хората, които вече са боледували коронавируса, може да имат повишен риск да се заразят с новия щам. Това показват предварителните данни, информират от Световната здравна организация.

СЗО отбеляза още, че данните са ограничени в сравнение с тези за други варианти на коронавируса, но се знае, че преболедувалите също са с повишен риск от повторно заразяване с щама. 
 
Организацията потвърди, че PCR тестовете могат да открият заразяване с новия щам. Очаква сеСЗО ще предостави повече информация "през следващите дни и седмици".