През последните години продукт, наречен колоидно сребро, придоби популярност, особено в платформи за социални медии като TikTok. Това е смес от малки сребърни частици, смесени с вода и се смята за чудодейно лекарство за кожни заболявания като екзема и други инфекции. Дори известната актриса Хелън Мирън спомена за използването му при спешни ситуации с кожата. Въпреки нарастващата слава на този инструмент обаче, експертите вече изразяват сериозни опасения за неговата безопасност, пише Daily Mail.

Употребата на колоидно сребро, както нанесено върху кожата, така и приемано вътрешно, е свързано с редица сериозни странични ефекти.

Медицинският токсиколог д-р Мариен Амиршахи посочва, че приемането на колоидно сребро през устата може да доведе до тревожни здравословни проблеми като гърчове, психоза и невропатия, болезнено състояние, което засяга ръцете и краката. Рисковете са толкова големи, че дори локално приложение може да причини дразнене на кожата и изгаряния.

Тези страхове бяха трагично подчертани от смъртта на 45-годишната жителка на Колорадо Ейми Карлсън. Жената редовно е използвала колоидно сребро и е починала от усложнения, свързани с дългосрочния му прием. Този инцидент подчерта неговата потенциална опасност. Въпреки дългогодишната си употреба като антибактериално средство, колоидното сребро носи рискове, които надвишават ползите от него.

Това вещество може да причини аргирия, състояние, при което натрупването на сребро в тялото оцветява кожата и вътрешните органи в синьо-сиво, често за постоянно. В допълнение към козметичните промени, колоидното сребро може да има отрицателен ефект върху бъбреците, черния дроб и нервната система.

Регулаторните органи считат колоидното сребро за опасно и неефективно, позовавайки се на това, че пречи на усвояването на определени лекарства. Въпреки тези предупреждения, някои компании продължават да продават колоидно сребро с необосновани здравни претенции, привличайки вниманието на правоприлагащите органи за подвеждане на потребителите.

Здравните специалисти подчертават важността на избягването на колоидно сребро, особено за вътрешна употреба, поради потенциала му да уврежда здравите клетки. Въпреки че някои сребърни продукти са одобрени за употреба, те се различават от колоидните сребърни продукти и са по-малко рискови.

Въпреки че колоидното сребро може да има историческо значение при лечението на инфекции, съвременната медицина силно препоръчва да не се използва. Потенциалът му да причини сериозни здравословни проблеми далеч надхвърля всички недоказани ползи, което го прави рисков избор за здравето и благосъстоянието.

Превод: GlasNews.bg