COVID-19 влезе в комбина с пролетните вируси, показват данните на Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести.

Там са изследвани проби на 18 пациенти на възраст над 65 г., които са били положителни за коронавирус. При двама от тях е доказана коинфекция. В единия случай става въпрос за комбинация между COVID-19 и аденовирус, а в другия между COVID-19 и метапневмовирус. Това са типични сезонни вируси, които могат да причинят различни симптоми, припокриващи се с тези на коронавируса.

Симптоми

Така например респираторните аденовирусни инфекции могат да започнат като лека настинка, но да доведат до развитие на бронхит или пневмония. Най-честите оплаквания са температура, зачервено гърло, кашлица, мускулни болки. В някои случаи се проявяват и с конюнктивит. На свой ред човешкият метапневмовирус също започва като настинка, която често преминава в остър отит и може да доведе до бронхиолит и пневмония. Кашлица, хрема, запушен нос, учестено дишане и висока температура са сред симптомите на метапневмовируса. Те обаче са типични и за COVID-19, което прави идентифицирането на двете отделни инфекции още по-трудно.

Британската мутация вече превзе 18 области

Британската мутация превзе 18 области в страната, показват още данните на Националния център по заразни и паразитни болести за месец март. При целогеномно секвениране от ново поколение на 271 клинични материала е установено, че новият щам присъства в 269 от тях. Това значи, че той е доказан в 99,3% от изследваните проби.

Случаи са доказани в София, Пазарджик, Благоевград, Габрово, Смолян, Монтана, Плевен, Перник, Велико Търново, Враца, Кърджали, Кюстендил, Сливен, Хасково, Бургас, Видин, Ловеч и Пловдив.

Почти двойно повече са излекуваните през последното денонощие от новозаразените с коронавирус, съгласно данните на Единния информационен портал. 2002 са новите случаи. Това са 14 процента от направените 14 215 теста.

Новозаразените - 2 002, излекуваните - 3 935! Положителните проби - 14%

Най-много са новите случаи в столицата – 394. Следват областите: Варна – 188, Пловдив – 184 и    Бургас със 123. Останалото разпределение е следното:

 

8435 са хоспитализираните българи, като от тях в интензивни отделения са 786.

Излекувани са 3935 души. Починалите за едно денонощие са 100, като от начолото на пандемията те са общо 15 618.