В началото на четвъртата вълна сме, заяви проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на здравния министър.

На седмична база, до неделя, процентът на положителните проби е 5,64, което е много и нараства ден след ден. Над 4% положителни проби е вече сигнал, посочи тя.

Ковид вълната се сви с над 500 случая. Две са областите лидери

Заболелите у нас са 188,2 на 100 000 население, разчита се вълната да е краткотрайна, заради имунитета на хората след заболявания или пък с поставени ваксини.

Наблюдава се спад на възрастовите групи сред заболелите -  20-29 годишни, но и до 19 години, а и между 30 и 39 години, обяви тя.

Впечатлението е, че болестта при младите протича по-леко, за разлика от предишните вълни, когато заболяваха по-възрастните.

"Доказва се, че ваксините са ефикасни и при "Делта" варианта. Снижава се имунитетът с процент, процент и нещо, но е достатъчно да предпази. Двете дози са достатъчни, при старите хора е разумно евентуално да се стигне до реимунизация. Но тъй като повечето хора са се ваксинирали от март месец нататък, тези решения не са належащи", смята Кожухарова. 

По думите й тези, които са преболедували или са ваксинирани, не са опасни за останалите. 

Напълно ваксинирани могат да предават "Делта" варианта на ковид

"В момента сме във фазата, в която не сме достигнали 250 на 100 000, което не налага нови мерки. Но броят на хората в лечебните заведения започна да се увеличава бързо. Заети са 2410 легла, 197  са в интензивните отделения, това е важен показател. Обезпокоителен е броят на хората, които имат нужда от хоспитализация. Това е основната грижа на министерството", настоя експертът пред БНР.

Според нея в рамките до 4 до 6 седмици ще стигнем ковид върха, а след това ще започне да спада.