Много от нас поне веднъж са се сблъсквали с подуване и дискомфорт след хранене. За такива хора изследователите може да са намерили просто решение - намаляване на приема на сол и фибри. Ново проучване показва, че намаляването на приема на натрий и фибри може значително да намали метеоризма, често срещан проблем, който засяга милиони хора и 90% от хората със синдром на раздразнените черва, пише PsyBlog.

Проучване на 412 души с високо кръвно налягане разкрива интересни резултати. Намаляването на приема на фибри намалява риска от подуване на корема с 41%. Интересното е, че мъжете се оказват по-податливи на въздействието на диетичните фибри върху подуването на корема, отколкото жените. Освен това спазването на диета с ниско съдържание на натрий намалява риска от подуване на корема с 27%.

Въпреки че точните механизми за това как солта допринася за подуване на корема все още не са ясни, изследователите предполагат, че това може да е свързано със задържането на вода в тялото. Според друга теория натрият може да промени чревния ни микробиом – общността от бактерии в храносмилателната система – потенциално да повлияе на производството на сулфидни съединения от тези бактерии, които могат да допринесат за метеоризъм.

Получените резултати откриват обещаваща посока за науката да намери решение на проблемите на хората, които страдат от постоянно подуване на корема, казва авторът на изследването, професор Ноел Мюлер.

Извършването на прости промени в диетата, например същото намаляване на консумацията на храни със съдържание на сол и фибри, може да облекчи това неприятно състояние, без да навреди на общото здраве, според авторите. Въпреки това е изключително важно да се подхожда към всяка промяна в диетата умерено и под ръководството на медицински специалист, тъй като и солта, и фибрите играят важна роля за поддържането на здравето на нашето тяло.

Превод: GlasNews.bg