Снимки от спешното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик показват лежащо болни пациенти, които са настанени в коридора на лечебното заведение. По разказ на близки, хора се настаняват и в шоковата зала на спешното, където се обработват тежки случаи на неинфектирани хора. Показахме снимките на директора на здравната инспекция.

„Към вчерашна дата наистина почти всички легла в областната болница бяха заети, с днешна дата също. Но тази е най-голямата болница в региона и самият спешен портал приема болни, които са се самонасочили натам, както и такива от други спешни отделения”, коментира пред GlasNews.bg и.д. директорът на РЗИ-Пазарджик

От болницата в Пазарджик признават за проблема.

„Болните, които чакат за консултация, ако имат нужда от кислород и са заети всички 7 поста в спешното отделение, им се дават концентратори - машини на ток и дишат кислород. Напълно възможно е нощем, когато е заето основното помещение, да е имало болни в коридора, защото напливът е огромен”, заяви д-р Димитър Савов - зам.-директор на МБАЛ-Пазарджик

Медиците твърдят, че тази година вълната се е появила по-рано от очакваното.

„Колегите правят всичко възможно и преструктурират леглата. Другите болница също помагат на областната болница с разкриване на допълнителни легла”, допълни д-р Шериф.

Само за региона на Пазарджик на този етап са необходими 250 легла. Липсва обаче персонал.

„Предимно медицински сестри липсват, другите са в пенсионна възраст. Има и една умора, която настъпи, защото вече това е втора година. Стимулите също са малко по-различни”, казва още д-р Савов.

От Областния кризисен щаб излязоха с решение за разкриването на допълнителни легла във всички лечебни заведения в Пазарджик.