Повече хора с необратими заболявания до получават пожизнен ТЕЛК, предлагат от здравното министерство.

Идеята е освен хора със загубен крайник или сетива, пожизнен ТЕЛК да получават и тези с генетични, фамилни заболявания, онкоболни, диабетици с усложнения.

Така според служебния здравен министър Стойчо Кацаров ще се спести явяването на лекарска комисия на всеки 2 или 3 години на тези групи хора с увреждания.

"Това ще спести разходи на НЗОК за изследвания и прегледи", обясни Кацаров.

Ако обаче хората имат и други заболявания, освен дефинитивното, ще могат по тяхно желание да се преосвидетелстват когато пожелаят. Причината е, че останалите им заболявания могат да търпят промяна и съответно това да води до промяна в процента на вида и степента на увреждането или на трайно намалената работоспособност.

И сега в Наредбата за медицинска експертиза бе записано, че при трайни и необратими увреждания се определя пожизнен срок на инвалидизиране. Проблемът бе, че липсваха ясни текстове - кое увреждане е трайно и необратимо.

По оценка на здравния министър с предложените сега промени, за над 100 заболявания ще се дава пожизнено решение за инвалидна пенсия.

Той поясни, че промяната засяга хиляди българи, а работодателските организации в Тристранката са подкрепили предложението ми.

От КНСБ обявиха, че са против, защото още не са се запознали с него. Кацаров обаче обеща, че то ще бъде изпратено на социалните партньори, след извънредното заседание на НСТС.

Очаква се идните дни промяната да влезе за гласуване в Министерския съвет.