Кетогенната, или "кето" диета, която е с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, набира популярност. Въпреки това, ново проучване предполага, че "кетоподобната" диета може да бъде свързана с по-високи кръвни нива на "лош" холестерол и двойно повишен риск от сърдечни заболявания като болка в гърдите (ангина пекторис), запушени артерии, изискващи стентове, инфаркти и инсулти.

„Нашето проучване установи, че редовната консумация на диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, според собствените данни, е свързана с повишени нива на LDL или „лош“ холестерол и по-висок риск от сърдечни заболявания“, каза Джулия Иатан, доктор по медицина и водещ автор на изследването, цитирана от SciTechDaily. „Доколкото ни е известно, нашето проучване е едно от първите, които изследват връзката между този тип диета и сърдечно-съдовите резултати.“

Въглехидратите са първият източник на гориво за тялото и осигуряват енергия за ежедневния живот. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини (LHF), като кето диетата, ограничават приема на въглехидрати (като хляб, тестени изделия, ориз и други зърнени храни, печени продукти, картофени продукти като пържени картофи и чипс и плодове с високо съдържание на мазнини, на въглехидрати и зеленчуци). Тялото, лишено от въглехидрати, е принудено вместо това да започне да разгражда мазнините за енергия. Когато мазнините се разграждат в черния дроб, се произвеждат кетони – химикали, които тялото използва за енергия при липса на въглехидрати – оттук и името „кетогенен“ или „произвеждащ кетони“. Привържениците на кетогенната диета обикновено предлагат ограничаване на въглехидратите до 10% от общите дневни калории.

Някои предишни изследвания показват, че диетата NUBE може да доведе до повишени нива на LDL холестерол при някои хора. Въпреки че повишените нива на LDL холестерол са известен рисков фактор за сърдечни заболявания, причинени от атеросклероза, натрупването на холестерол в коронарните артерии, въздействието на NEFA диета върху риска от сърдечни заболявания и инсулт не е добре разбрано, каза Иатан.

За това проучване Иатан и колеги дефинират NEFA диета като състояща се от не повече от 25% от общата дневна енергия или калории от въглехидрати и повече от 45% от общите дневни калории от мазнини. Те я ​​нарекоха NEFA диета и "кето-подобна" диета, защото е с малко по-високо съдържание на въглехидрати и по-малко мазнини от стриктната кетогенна диета. Те определят „стандартната диета“ като хора, които не отговарят на тези критерии и имат по-балансирани хранителни навици.

Изследователският екип анализира данни от широкомащабна проспективна база данни със здравна информация за повече от половин милион души, живеещи в Обединеното кралство, проследени в продължение на поне 10 години. След като се записаха в биобанката, 70 684 участници попълниха еднократен въпросник за 24-часова диета и дариха кръв едновременно, за да проверят нивата на холестерола си. 

Изследователите идентифицираха 305 участници, чиито отговори на въпросника показват, че диетата им през 24-часовия отчетен период отговаря на определението на проучването за NUFA диета. Тези участници бяха съпоставени по възраст и пол с 1220 души, които съобщиха, че ядат стандартна диета. Това доведе до това, че 73% от участниците във всяка група са жени, а средната възраст на групата е 54 години. Тези, които се придържаха към диетата NUBJ, имали среден индекс на телесна маса (ИТМ) 27,7; тези на стандартната диета, 26.7. ИТМ от 25 до 30 е в диапазона на наднорменото тегло.

В сравнение с участниците на стандартната диета, участниците на диетата NUBE са имали значително по-високи нива както на LDL холестерол, така и на аполипопротеин B (apoB), протеинов компонент, открит в LDL и други атерогенни липопротеинови частици. Предишни изследвания показват, че повишеният аполипопротеин В може да бъде по-добър предиктор за риска от сърдечно-съдови заболявания, отколкото повишеният LDL холестерол, каза Иатан. Средно, след 11,8 години проследяване и след коригиране за други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания като диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване и тютюнопушене, хората на диета NUBE са били повече от два пъти по-склонни да развият няколко основни заболявания. Списъкът със заболявания включва сърдечно-съдови усложнения като запушени артерии.

„Сред участниците на NUFA диета открихме, че тези с най-висок LDL холестерол са изложени на най-висок риск от сърдечно-съдови заболявания", каза Iatan. „Нашите резултати показват, че хората, които обмислят преминаване към NUFA диета, трябва да са наясно, че това може водят до повишаване на нивата на LDL холестерола. Преди да започнат тази диета, те трябва да се консултират с лекар. По време на диетата се препоръчва да контролират нивата на холестерола си и да се опитат да елиминират други рискови фактори за сърдечни заболявания или инсулт, като диабет, високо кръвно налягане, липса на физическа активност и тютюнопушене."

Резултатите от проучването показват също, че не всеки реагира на тази диета по един и същи начин.

„Средно нивата на холестерола са склонни да се повишават при тази диета, но за някои хора нивата на холестерола могат да останат същите или да се понижат, в зависимост от няколко ключови фактора", каза Иатан. „Има индивидуални различия в това как хората реагират на това диета, които все още не разбираме напълно. Една от следващите ни стъпки ще бъде да се опитаме да идентифицираме специфични характеристики или генетични маркери, които могат да предскажат как някой ще реагира на този тип диета."

Ограничение на проучването е, че участниците предоставят диетична информация само в един момент, което трябва да се вземе предвид при интерпретирането на резултатите от проучването, каза Иатан. Нещо повече, самоотчетите за приема на храна могат да бъдат неточни, въпреки че Иатан каза, че въпросникът е внимателно прегледан.

Тъй като проучването е наблюдателно, то може да покаже само връзка между диетата и повишения риск от сериозни сърдечни инциденти, а не причинно-следствена връзка. Иатан обаче каза, че резултатите заслужават по-нататъшно проучване в проспективно проектирани проучвания, особено когато нисковъглехидратните, кето-подобни или пълни кето диети са много популярни по света.

Превод: GlasNews