През зимата настинките, грипът, коронавирусът и други болести се разпространяват по-бързо, отколкото през другите сезони. Много от нас се заразяват с вируси, защото имунната ни система е неефективна. Как да помогнем на имунната система да не се сблъска с някакъв вид респираторно заболяване.

Хигиена

Мийте по-често ръцете си със сапун или дезинфектант за ръце на алкохолна основа, казват лекарите. Също така е важно да се избърсват повърхности, с които има често взаимодействие, и да се избягва контакт с болни хора.

Укрепване на имунитета

През зимата трябва да се храните балансирано и да приемате витамин D. Можете също така да пиете други хранителни добавки, но тази точка трябва да бъде обсъдена с Вашия лекар.

Физическата активност и престоят на чист въздух също имат добър ефект върху състоянието на имунитета.

Съответствие с водния баланс

През зимния сезон не забравяйте за водата, за да избегнете дехидратация. Достатъчните течности помагат в борбата с инфекциите и поддържат температурния баланс.

Медицинско лечение

Ако вирусът все пак ви е настигнал, не трябва да го пренебрегвате и да чакате болестта да премине сама. Аптеките продават голям брой лекарства без рецепта, които ще помогнат както за смекчаване на кашлицата, така и за облекчаване на хода на заболяването като цяло.

В домашната аптечка винаги трябва да има парацетамол или ибупрофен срещу температура и болки и специални таблетки за смучене или таблетки против кашлица.

Самопомощ

Почивка, душ с гореща пара за овлажняване на дихателните пътища, витамин С от плодове и зеленчуци за укрепване на имунитета, солена вода за изплакване на носа и топли напитки за успокояване на възпалено гърло ще ви помогнат да се справите сами с настинката или грипа.