Приятели, опитвам се да заспя, но сън не ме хваща... Днес се чувствам безсилна... Има нужда да помогне адвокат, компетентен по здравни теми или просто давам обществена гласност на казуса, защото не смятам, че за такива несправедливости е нормално да си мълчим... Въпросът е принципен! До сега се справях и помагах в тишина, но днес преживях челен сблъсък с българските институции, които НЕ РАБОТЯТ В ПОЛЗА НА ХОРАТА и не мога повече да мълча!

Така започва постът на пловдивчанката Вера Вулджева, която се определя като непоправим оптимист и винаги правеща всичко по силите си да помага на нуждаещите се и на доброто да се случва. В разказа й става дума за "безумие, бездушие и безотговорност", с които се е сблъскала, докато помага на самотен възрастен човек, болен от множествена склероза.

Предлагаме ви целия разказ на жената без редакторска намеса, а изводите оставяме на вас: 

"От края на миналата година започнах да помагам на един самотен възрастен човек, който е болен от МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА. Човека живее сам, не е семеен, няма деца и не знам да има близки хора. Поне няма такива, които да му помагат.

Първо задвижих процедурата за ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ с добавяне на право на ЛИЧЕН АСИСТЕНТ, защото човека има голям процент ТЕЛК, но няма личен асистент, а вече става все по-трудно да се самообслужва. Обикалях личния лекар, ТЕЛК Пловдив, лекари, където трябва и подадох документи в ТЕЛК за преосвидетелстване. Това стана в края на декември и все още чакаме писмо, с което ТЕЛК да изиска документите, които да представим и да се надяваме, че човекът ще получи право на личен асистент. Това ще е също дълга битка, защото той е много трудно подвижен, а институциите работят супер тромаво!

Второто нещо, за което започнах да му помагам е ДА КАНДИДАТСТВА ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА. Ще ви спестя цялата процедура, защото се оказа голямо обикаляне, но след месеци проучване, телефони, обиколки на ЛЛ, направления, невролози, после ходене до психото за становище (което беше важно условие за кандидатстването), МНОГОКРАТНО посещение на ЕДИНСТВЕНАТА НЕВРОЛОГИЧНА ЛЕКАРСКА КОМИСИЯ В ПЛОВДИВ (оказа се единствената за ЮЖНА БЪЛГАРИЯ, ако правилно съм разбрала), с председател д-р Николова, най-накрая успях да подготвя и да подам от името на човека със съответното пълномощно документи за моторна инвалидна количка.

Тя е необходима, защото освен затруднение в краката, човекът има и слабост в ръцете и вече много трудно управлява своята обикновена инвалидна количка, даже няколко пъти пада с нея. Ще ви спестя как се предвижва, защото на мен лично ми се къса сърцето като го виждам колко се мъчи... Самата д-р Николова, невролог, ПОСЕТИ човека на място и го прегледа. После оформиха документите с нейната мед. сестра (колежка, администратор, както се води там) и ги подадохме. Това стана на 19.02.2024г. след множество посещения от моя страна на комисията и чакане часове наред там.

И така, в началото на март т.г. получихме ОТКАЗ от НЗОК (документа на снимката) със следните МОТИВИ:

"Необходимо е ЛКК да опише и предостави повече информация и данни за медицинското състояние на пациента в частта Анамнеза на лицето с увреждане. Поради недостатъчна МЕДИЦИНСКА ОБОСНОВКА за предписаното помощно средство отказвам да одобря заявление с вх. N....../20.02.2024г."

Имаме право на обжалване пред НЗОК в 14-дневен срок от съобщаването (срока изтича скоро).

Още миналия понеделник отидох пред кабинета на ЛКК с председател д-р Николова и след дълго чакане се оказа, че лекарката е в отпуска цяла седмица (на вратата нищо не пишеше)... На регистратурата ми казаха, че НИКОЙ НЕ Я ЗАМЕСТВА и да дойда пак този понеделник.

Днес пак отидох, чаках отново около 2 часа (сигурно вече за 6-7 път само там) и като ме приеха, единодушно и лекарката и сестрата МИ ОТКАЗАХА ДА ПРЕДПРИЕМАТ КАКВОТО И ДА БИЛО! Според тях ТЕ НЯМАЛО КАКВО ПОВЕЧЕ ДА НАПРАВЯТ, НЯМАЛО КАКВО ПОВЕЧЕ ДА НАПИШАТ... ЧОВЕКЪТ НЕ БИЛ СМЪРТНО БОЛЕН!!!!

Онемях... Разплаках се от безсилие! Та, ако човека беше СМЪРТНО БОЛЕН, ние щяхме ли да кандидатстваме за електрическа количка?!

Д-р Николова и нейната колежка, сестрата, настояваха, че трябва да пусна жалба до НЗОК?!?! А не те да ДОПЪЛНЯТ ДОКУМЕНТИТЕ. Ама в мотивите на отказа пише, че е необходимо ЛКК да опише и предостави повече информация. Аз какво да пиша в тази жалба до НЗОК?!?! И защо АЗ да пиша нещо, като ЛКК не е описала нещата както трябва!?!?!

То е ясно, че цялата работа е с цел да се ОТКАЖЕ такава количка и НЗОК (държавата) да спести едни пари. НО НЕ СМЯТАМ, ЧЕ ТОВА Е НОРМАЛНО И ЧОВЕШКО!!!

Надявам се повече хора да прочетат това и журналисти, медии, адвокати, неправителствени организации и будни хора да СПОДЕЛЯТ казуса. Това със сигурност НЕ Е ИЗОЛИРАН СЛУЧАЙ, а практика в нашата мила държава. Държава-МАЩЕХА за най-слабите и уязвимите хора...