Нарастват съобщенията за необичайно увеличение на броя на случаите на пневмония сред деца в страни като Холандия, Дания, Съединените щати и Китай. Това провокира родители да следят отблизо развитието, докато здравните служители внимателно наблюдават и анализират ситуацията. Важно е да се отбележи, че тези огнища не са свързани с нов вирус или непознат патоген, пише ScienceAlert.

Пневмонията, възпаление на белите дробове, обикновено причинено от инфекции, може да засегне белодробната тъкан по-дълбоко от бронхита. Симптомите често включват треска, затруднено дишане и болка в гърдите, които могат да бъдат идентифицирани на рентгенова снимка на гръдния кош. Въпреки някои страшни термини, като „пневмония на белия дроб“, това състояние не се различава от обикновената пневмония, казва д-р Зания Стаматаки.

Мистериозната пневмония от Китай достигна Европа! Броят на болните деца расте

Тази година зад тези необичайни случаи стоят обичайните заподозрени, като респираторния синцитиален вирус (RSV) и бактерията Mycoplasma pneumoniae. Mycoplasma, известна с резистентността си към обичайните антибиотици, има тенденция да нараства на всеки няколко години.

Повечето хора, включително деца, се възстановяват от тези инфекции с грипоподобни симптоми в рамките на няколко дни. Някои случаи обаче се развиват в по-сериозна пневмония, която изисква лечение или хоспитализация.

Излагането на обикновени респираторни вируси в детството може да укрепи имунната система срещу подобни организми по-късно в живота. Има повече от 200 вируса, които могат да причинят респираторни инфекции и първата среща с тях може да доведе до по-тежки симптоми. Обикновено отнема около седмица на имунната система да развие специфични защитни механизми срещу нов патоген.

Дори след като инфекцията премине, тялото съхранява клетки от паметта за бъдеща защита. Вируси като обикновена настинка и RSV могат да мутират, за да заобиколят имунната система, но тези клетки на паметта продължават да осигуряват известно ниво на защита.

Според Световната здравна организация броят на вирусните инфекции тази година съответства на нивата отпреди пандемията, включително очакваното възраждане на Mycoplasma pneumoniae. Съществуват обаче опасения относно намаляването на груповия имунитет към микоплазмата след пандемичните ограничения.

Премахването на ограниченията за COVID-19 увеличи вероятността да се сблъскате с няколко инфекциозни заболявания едновременно. Скорошни проучвания показват как съпътстващите инфекции могат да влошат заболяването, като например случаи на тежък хепатит при деца в Обединеното кралство и САЩ, свързан с няколко вируса.

Доц. Кунчев каза има ли нов вирус в Китай

В лаборатории изследователите са забелязали, че хибридни вируси с потенциално уникални характеристики и симптоми могат да се появят по време на коинфекция, създавайки предизвикателства за имунната система.

За да открият нови опасни огнища, здравните служители непрекъснато наблюдават честотата и симптомите. Болниците, особено по време на грипния сезон, трябва да бъдат бдителни, защото съпътстващите инфекции могат да влошат симптомите и да забавят възстановяването, особено при хора със заболявания като астма.

Превантивните мерки, взети по време на пандемията от COVID-19, като избягване на контакт с болни хора, добра вентилация, носене на маски и поддържане на хигиена на ръцете, все още са от решаващо значение. Разбирането на въздействието на привидно незначителните инфекции, особено в комбинация, подчертава важността на тези предпазни мерки за ограничаване на разпространението на респираторни инфекции.

Превод: GlasNews.bg