Включването на храни, богати на антиоксиданти във вашата диета, ще помогне значително да подобри здравето на мозъка и когнитивните функции. Става въпрос за прости и достъпни продукти, които не само ще добавят ярки вкусове към вашата диета, но и ще подобрят вашето здраве. She Finds пише за това.

Горски плодове

Според диетолога Шели Болс "тъмните горски плодове като боровинки, малини и къпини са чудесен източник на фитонутриенти и антиоксиданти."

Известно е, че тези плодове предпазват нервните клетки от увреждане, като по този начин забавят когнитивния спад и поддържат здравето на мозъка с напредване на възрастта. Нещо повече, ползите от горските плодове надхвърлят здравето на мозъка, тъй като те насърчават здравето на сърцето и потенциално намаляват риска от някои видове рак.

Независимо дали ги ядете пресни или ги добавяте към овесени ядки, палачинки, смутита или салати, горските плодове добавят вкус и подобряват здравето на мозъка ви.

Снимка: Freepik

Тъмнозелени листни зеленчуци

Тъмнозелените листни зеленчуци са друг стимулиращ мозъка източник на енергия, тъй като съдържат множество антиоксиданти, свързани с когнитивното здраве и регулирането на настроението.

„Тъмнозелените листни зеленчуци са богати на антиоксиданти, свързани с когнитивното здраве и намаляването на депресията“, казва Болс.

Включването на спанак, къдраво зеле и други листни зеленчуци във вашата диета осигурява богата на хранителни вещества основа за здравето на мозъка и психическото благополучие.

Снимка: Freepik

Ядки и семена

Когато избирате продукти за лека закуска, заложете на ядки. „Ядките и семената са пълни със здравословни мазнини и антиоксиданти, за които е доказано, че насърчават здравето на мозъка“, казва Болс.

Тя препоръчва тези богати на хранителни вещества храни да се консумират сурови или леко осолени, за да се увеличи максимално тяхната хранителна стойност.

От поръсване върху салати и супи до добавяне към парфета с кисело мляко и домашно приготвено мюсли, ядките и семената разкриват безкрайни възможности за подобряване на здравето на мозъка с вкусни и засищащи рецепти.

Снимка: Freepik

Тъмен шоколад

Добри новини за любителите на шоколада! Според Болс, тези вкусни, сладки лакомства могат да направят чудеса с мозъка ви.

„Черният шоколад съдържа антиоксиданти, които могат да насърчат здравето на мозъка“, казва тя, като препоръчва сортове със съдържание на какао от 70% или повече за максимални ползи.

Черният шоколад е чудесно лакомство, което подхранва както тялото, така и ума.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Freepik