Най-голям брой антитела срещу коронавирусна инфекция се наблюдава при хора, които са се заразили, възстановили и след това са били ваксинирани срещу болестта. Това съобщиха учени от Института по химическа биология и фундаментална медицина към Сибирския клон на Руската академия на науките.

Експертите проведоха проучване, в което те разделиха субектите на четири групи: тези, които са претърпели коронавирус и след това са ваксинирани; непрекарали болестта, но ваксинирани; възстановени от коронавирусна инфекция, но неваксинирани; неваксинирани и не прекарали болестта. Най-високото ниво на антитела е установено при хора, които са имали инфекцията и след това са били ваксинирани.

„Най-вероятно това се дължи на факта, че след заболяване тялото вече е запознато с протеините на вируса и имунитетът дава по-мощен отговор“, обясни Анна Тимофеева, младши изследовател в Лабораторията за възстановителни ензими на института .

Според изследователите нивото на антителата след лека форма на коронавирус може бързо да намалее, така че е необходимо да се ваксинирате и да се подложите на реваксинация, за да се осигури висок титър на протективните протеини.