Сигнали за проблеми с издаването на зелен сертификат за преболедувалитековид два пъти.

.Всеки с положителен тест - без значение дали е за първи или за втори път, се счита за заразен с COVID-19. И подлежи на задължителна 14-дневна карантина.

Оказва се обаче, че системата не генерира сертификатът за второто боледуване, макар че няма технологични пречки за това.

Миналият ноември семейството на Йордан Златев се сблъсква с COVID -19. Година по-късно се заразяват отново. Тъй като не се е тествал първия път, Йордан сега успява да си извади документ, че е боледувал. Съпругата му обаче се оказва в патова ситуация.

„При опит да извадим такъв сертификат, се оказа, че на жена ми не може да бъде изваден. Когато тя си направи втория положителен тест, се оказа, че в системата е издаден такъв, но с отдавна изтекъл срок. Наличието на този сертификат възпрепятства издаването на такова удостоверение за боледуване“, обяснява Йордан пред бТВ.

Той се свързва с институциите, но казусът остава неразрешен. 

Още преди 10 дни - здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че е запознат с проблема, и се работи по решаването му.

Времето, което е необходимо за настройка на системата, е два работни дни след получаване на официална заявка от Министерство на здравеопазването, което е собственик на Националната здравно-информационна система.

От ресорното ведомство заявиха, че се работи за издаване на такъв сертификат, който обаче трябва първо да се утвърди от здравния министър. Като повторно заразени с COVID-19 в системата към момента са регистрирани близо 1700 души.