Болестта на Шагас е инфекциозно заболяване, причинено от протозойния паразит Trypanosoma cruzi, кръстено на Карлос Рибейро Жустиниано Шагас, бразилски лекар, който за първи път го диагностицира през 1909 г. Това заболяване е засегнало най-вече около 6-7 милиона души и се е разпространило по света, заразявайки хора в 44 страни вече, включително САЩ, Канада и различни европейски страни. Това заболяване може да доведе до сериозни усложнения, включително сърдечни проблеми и вероятно смърт - то убива около 12 000 души всяка година, според Световната здравна организация.

Предаването на T. cruzi става по няколко начина. В Латинска Америка основният път са буболечки, които предават паразита по време на ухапване и последваща дефекация близо до раната. Други начини на предаване включват консумация на замърсена храна или напитки, предаване от майка на дете по време на бременност, кръвопреливане, трансплантация на органи и лабораторни изследвания.

В началото инфекцията може да се прояви с леки симптоми като температура или подуване, но може да остане латентна в продължение на десетилетия и в крайна сметка да засегне сериозно сърцето и храносмилателната система.

Лечението на болестта на Шагас е най-ефективно в ранните етапи и включва лекарства като бензнидазол или нифуртимокс, които могат да смекчат или дори да излекуват заболяването, ако бъдат приложени скоро след инфекцията. Въпреки това, тези лекарства стават по-малко ефективни, колкото по-дълго продължава инфекцията, и могат да имат значителни странични ефекти, особено при пациенти в напреднала възраст. Стратегиите за обществено здраве имат за цел не само да лекуват болести, но и да предотвратят предаването чрез контрол на векторите, като пръскане с инсектициди и внимателен скрининг на донорите на кръв и органи. Учените също така продължават изследванията за намиране на нови лекарства за борба с болестта.

След като болестта на Шагас беше класифицирана като пренебрегвана тропическа болест през 2005 г., усилията за нейното контролиране се засилиха. Световната здравна организация си постави за цел да елиминира предаването на инфекцията по различни пътища до 2030 г. и работи за подобряване на глобалната координация и разширяване на достъпа до необходимите методи за лечение. Въпреки предизвикателствата, напредъкът е белязан от намаляване на предаването на болести в някои области и подобрения в грижите и диагностиката.

Продължаващата борба срещу болестта на Шагас подчертава необходимостта от непрекъснати международни усилия и иновации в медицинските и екологичните стратегии за контролиране и в крайна сметка премахване на тази и много други заплахи за обществото.

Превод: GlasNews.bg